SOME PHYSIOLOGICAL AND TECHNOLOGICAL CHARACTERISTICS OF INDUSTRIAL YOGHURTS FOR CHILD'S FOOD

1
Lviv Polytechnic National University
2
Lviv Polytechnic National University
3
Lviv Polytechnic National University
4
Lviv Polytechnic National University
5
Lviv Polytechnic National University

The research of some biotechnological characteristics of industrial children's yoghurts
were conducted. Objects of research were selected through an independent marketing survey.
The organoleptic characteristics of the obtained fermented beverages are determined. In these
products, the farmantativ activity, the content of starch, the quantitative and qualitative
composition of the microflora were determined. A new method for determining the availability
of preservatives in lactic acid drinks is proposed. An additional control methods that can be
applied in biotechnology of lactic acid products were worked.

1. Ладодо К. С., Боровик Т. Е., Рославцева Є. А. Использование продуктов-пробиотиков в
лечебном питании детей // Мат. Всерос. конференции “Пробиотики и пробиотические продукты в
профилактике и лечении наиболее распространенных заболеваний человека”. – М., 21–23 апреля
1999. – С. 56–57. 2. Кравців Р. Й., Цісарик О. Й., Параняк Р. П., Дроник Г. В., Островський Я. Ю.
Біохімія молока: Практикум. – Львів: ТеРус, 2000. – 150 с. 3. Технология молока и молочных
продуктов / Г. В. Твердохлеб, З. Х. Диланян, Л. В. Шилер, Г. Г. Чекулаева. – М.: Агропромиздат,
1991. – 463 с. 4. Кигель Н. Ф. Технологии кисломолочных продуктов функционального питания //
Промышленная теплотехника, том 24, приложение № 4. – 2002. – С. 34–43. 5. Червецова В.,
Дрешер Н., Груник О., Яремкевич О., Швед О., Новіков В. Додаткові дослідження окремих
характеристик дитячих йогуртів // Матеріали Міжн. наук.-практ. інтернет-конференції
“Біотехнологія : досвід, традиції та інновації, присвячена 50-ти річчю започаткування
біотехнологічної освіти в Україні (14, 15 грудня 2016). – К: НУХТ, 2016. – С. 350–356.