кінетика реакції

Determination of the Cavitation Influence on the Destruction Process of Microorganism Cells Agglomerates

The influence of cavitation on a decrease of the number of microorganism colonies has been investigated. Our results have shown that the number of viable microorganisms in water dispersion during first 30 minutes of sonication increased till maximum. Then their quantity sharply decreased. A kinetic model of ultrasonic degradation of yeast cells aggregates was proposed.

Застосування ультразвуку для очищення стічної води у харчовій промисловості

Досліджено вплив ультразвуку на зменшення величини біологічного та хімічного
забруднення стічної води. Наші результати показують, що окиснення органічних
сполук, що виділяються в дисперсії під час обробки ультразвуком, відбувається за
реакцією першого порядку. Дисперсія мікроорганізмів – гетерогенна система, і її
окиснення відбувається за реакцією псевдодругого порядку, очевидно, тільки на
поверхні клітин. Запропоновано математичну модель, яка описує процес руйнування