Ризики харчового ланцюга біологічно активних добавок (на прикладі вітамінних додатків, що містять аскорбінову кислоту)

2015;
: pp. 81-88
1
Національний університет “Львівська політехніка”
2
Національний університет “Львівська політехніка”

Проаналізовано структуру вимог до біологічно активних добавок відповідно до міжнародних нормативних документів; виконано їх порівняльний аналіз з національними вимогами. Показано, що вдосконалення чинного нормативного забезпечення щодо вимог безпеки біологічно активних добавок повинно ґрунтуватись на вимогах HACCP. Запропоновано визначати ризики як комбінацію втрат, оцінених через “втрату якості” схильних до небезпеки об’єктів, та вірогідності виникнення небезпеки, отриманої експертним оцінюванням ймовірності її виникнення. Зроблено висновок, що, ідентифікуючи на основі отриманих оцінок у продукті небезпечні чинники з найвищим ризиком, можна достовірно визначати критичні точки контролю і здійснювати відповідні коригувальні дії, а отже, підвищити ефективність системи НАССР.

1. Закон України “Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини” № 191–IV від 24 жовтня 2002 р.

2. Закон України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” № 771/97-ВР від 23.12.1997 (Редакція станом на 01.01.2015, підстава 67–19).

3. Системи керування безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга (ІSO 22000:2005, ІDT): ДСТУ ІSO 22000:2007. – [Чинний від 2007-08-01]. – К.: Держспоживстандарт України, 2007. – 39 с. – (Національний стандарт України).

4. ISO/IEC Guide 51:2014 Safety aspects – Guidelines for their inclusion in standards.

5. Ayyub Bilal M. Risk Analysis in Engineering and Economics // Bilal M. Ayyub. – Chapman & Hall/CRC, 2003. – 579 p.

6. Бойко Т. Г. Формування теоретичних та нормативно-технічних засад оцінювання якісного рівня продукції: автореф. дис. д-ра техн. наук: 05.01.02 / Т. Г. Бойко; [Національний університет ”Львівська політехніка”]. – Львів, 2010. – 34 с.

7. Skřivan M. The stability of vitamin C and other vitamins in the diets of breeding hens / M. Skřivan, M. Englmaierová, I. Bubancová, G. Dlouhá // Animal Feed Science and Technology. – 2012. – Vol. 177 (3). – P. 253–258.

8. Shurson Gerald C. Effect of metal specific amino acid complexes and inorganic trace minerals on vitamin stability in premixes / Gerald C. Shurson, Troy M. Salzer, Dean D. Koehler, Mark H.
Whitney // Animal Feed Science and Technology. – 2011. – Vol. 163 (2). – P. 200–206.