Диференційно-скануюча калориметрія для дослідження біодеградабельної плівки кондитерських та хлібобулочних виробів

2017;
: ст. 492–496
Надіслано: Грудень 18, 2016
Переглянуто: Березень 14, 2017
Прийнято: Травень 18, 2017
1
National University of Food Technologies
2
National University of Food Technologies
3
Institute of Highmolecular Compounds Chemistry

В роботі досліджено біодеградабельні плівки для хлібобулочних і кондитерських виробів за допомогою диференційно-скануючої калориметрії. Визначено ступінь кристалічності полімеру та кінетику кристалізації. Досліджено вплив пластифікатора у складі плівки (гліцерину) на температури плавлення та склування вихідних сполук біодеградабельної плівки.

[1] Slade L., Levine H.: Polymer-Chemical Properties of Gelatin in Foods. [in:] Pearson A., Dutson T., Bailey A. (Eds.), Advances in Meat Research: Collagen as a Food.  AVI, New York 1987, 251-266.

[2] Badii F., Martinet C., Mitchell J., Farhat I.: Food Hydrocolloids, 2006, 20, 879. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2005.08.010

[3] Mukherjee I., Rosolen M.: J. Therm. Anal. Calorim., 2013, 114, 1161.

[4] Ahmad Z., Ansell M., Smedley D.: Int. J. Eng. Technol., 2010, 10, 32.

[5] D’Cruz N., Bell L.: J. Food Sci., 2005, 70, 64. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.2005.tb07092.x

[6] Golovanova A., Bokova E., Evsyukova N., Kuznetsova D.: Plast. Massy, 2015, 3-4, 32.

[7] Marshall A., Petrie S.: J. Photogr. Sci., 1980, 28, 128. https://doi.org/10.1080/00223638.1980.11738066

[8] Chekmarev A.: Kvalimetriya i Upravlenie Kachestvom. Ch 1. Izd-vo Samar. Gos. Aerokosm. Univ., Samara 2010.

[9] Sobral P., Habitante A.: Food Hydrocoll., 2001, 15, 377. https://doi.org/10.1016/S0268-005X(01)00060-1

[10] Polizos G., Tuncer E., Sauers I., Vore K.: Polym. Eng. Sci., 2011, 51, 87. https://doi.org/10.1002/pen.21783

[11] Rotta J., Minatti E., Barret P.: Cienc. Tecnol. Aliment., Campinas, 2011, 31, 450.

[12] Kohan O., Dorohovich A.: III Mizhnar. Naukovo-Pract. Conf. “Resurso- ta energooschadni tekhnologii vyrobnitstva i pakuvannya kharchovoi produktsii – osnovni zasady ii konkurentozdatnosti“. Ukraine, Kyiv 2014, 41.

[13] Kobets O., Mihaylenko V., Dotsenko V., Arpul O.: Mizhnar. Naukovo-Pract. Conf. “Praktika i perspektivy rozvitku enogastronomichnogo turizmu: svitoviy dosvid dlya Ukrainy”. Ukraine, Kyiv 2015, 179.

[14] Radzievska I., Komarenko Ya.: Produkty i Ingredienty, 2013, 105, 123.

[15] Dorohovich A., Gavva O.: Pat. 70679 UA, Publ. Oct. 15, 2004.

[16] Gorbunov V., Fuchigami N., Luzinov I., Tsukruk V.: Conf. “Analiz temperatury steklovaniya svertonkih polimernykh plenok s ispolzovaniem skaniruyuschey termicheskoy mikroskopii”. Belarussia, Gomel 2000, 87.

[17] Emelina A.: Differentsialnaya Skaniruyuschaya Kalorimetriya. Laboratoriya himicheskogo fakulteta MGU, Moskva 2009.

[18] http://www.science-education.ru/ru/article/view?id=18362.

[19] Ulrih E., Prosekov A., Dyishlyuk L.: Techn. Sci., 2014, 9, 2426.