Емпірична модель для оптимізації екстракції олії дерева ші в реакторі з гладкими стінками, обладнаному імпелером

2018;
: pp. 221-228
1
Department of Chemical Engineering, Covenant University
2
Department of Chemical Engineering, University of Lagos, Akoka, Lagos State Nigeria
3
1 Department of Physics, Covenant University 2 Department of Mechanical Engineering Science, University of Johannesburg
4
Department of Chemical Engineering, Covenant University

З використанням методу Бокса-Вілсона (МБВ) проведено оптимізацію виходу олії дерева ші, екстрагованого в реакторі з гладкими стінками, обладнаному імпелером, внаслідок зміни часу, температури та швидкості перемішування. Для досліджень застосовували гвинтовий імпелер, встановлений на швидкісному змішувачі Tecmix TM 1100. Для розроблення та оптимізації змінних процесу використана програма Minitab 16.1. Встановлено, що температура та швидкість мають значний вплив на вихід з p-значеннями 0,001 і 0,002, відповідно. Значення виходу олії відповідно до графіку залишків показують, що прийнята модель є ефективною, оскільки експериментальні та прогнозовані значення виходу дуже близькі. Доведено адекватність моделі.

[1] Goreja W.: Shea Butter: The Nourishing Properties of Africa's Best-Kept Natural Beauty. Amazing Herbs Press. New York 2004.

[2] Tella A.: Br. J. Clin. Pharmac., 1979, 7, 495.
https://doi.org/10.1111/j.1365-2125.1979.tb00992.x

[3] Badifu G.: J. Food Comp. Anal., 1989, 2, 238.
https://doi.org/10.1016/0889-1575(89)90021-5

[4] Olaniyan A., Oje K.: J. Food Sci. Technol., 2007, 44, 404.

[5] Kar A., Mital H.: Plant Food Hum. Nutr., 1981, 31, 67. https://doi.org/10.1007/BF01093889
https://doi.org/10.1007/BF01093889

[6] Chalfin B.: Shea Butter Republic: State Power, Global Markets, and the Making of an Indigenous Commodity. Routledge, New York 2004.

[7] Hee N., Hector J., Simon J.: J. Medicin. Act. Plants, 2012, 1, 69.

[8] Maranz S., Wiesman J., Bisgaard B.: Agroforestry Syst., 2004, 60, 71.
https://doi.org/10.1023/B:AGFO.0000009406.19593.90

[9] Kelling C.: The Numerous Topical Benefits of Unrefined Shea Butter. Library Avenue, New Delhi 2008.

[10] Bouvet J.: J. Agricult. Food Chem., 2010, 58, 7811.
https://doi.org/10.1021/jf100409v

[11] Okoye N., Ajaghaku D., Okeke H. et al.: Pharm. Biol., 2014, 52, 1478. https://doi.org/10.3109/13880209.2014.898078
https://doi.org/10.3109/13880209.2014.898078

[12] Carley K., Kamera N., Reminga J.: Response Surface methodology, CASOS Technical Report, Carnegie Mellon University, Qatar 2004.
https://doi.org/10.21236/ADA459032

[13] Bas D., Boyaci I.: J. Food Eng., 2007, 78, 836. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2005.11.024
https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2005.11.024

[14] Sharif K., Rahman M., Azmir J. et al.: J. Food Eng., 2014, 124, 105. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2013.10.003
https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2013.10.003

[15] Fabian F.: Application of Response Surface Methodology and Central Composite Design for 5P12-RANTES Expression in the Pichia pastoris System. http://digitalcommons.unl.edu/chemengtheses/16

[16] Parampalli A., Eskridge K., Smith L. et al.: Cytotechnology, 2007, 54, 57. https://doi.org/10.1007/s10616-007-9074-3
https://doi.org/10.1007/s10616-007-9074-3

[17] Uzun Y., Şahan T.: Arch. Environ. Protect., 2017, 43, 37. https://doi.org/10.1515/aep-2017-0015
https://doi.org/10.1515/aep-2017-0015

[18] Xu W., Ge X.-D., Cheng D.-L. et al.: Chem. Eng. Technol., 2017, 40, 571. https://doi.org/10.1002/ceat.201600044
https://doi.org/10.1002/ceat.201600044