кінетика реакції

Встановлення закономірностей зміни концентрацій мікроорганізмів та водорозчинних сполук у забрудненій воді після оброблення ультразвуком

Досліджено закономірності зміни концентрації мікроорганізмів та водорозчинних органічних сполук у забрудненій воді в умовах кавітаційного оброблення та вплив величини біологічного забруднення води на величину показника хімічного споживання кисню.

Визначення впливу кавітації на процес руйнування агломератів клітин мікроорганізмів

Досліджено вплив кавітації на зменшення кількості колоній мікроорганізмів. Показано, що кількість вегетуючих мікроорганізмів у водній дисперсії протягом перших 30 хвилин оброблення ультразвуком збільшилась до максимуму. Встановлено, що подальша дія ультразвуку призводить до їх різкого зменшення. Запропоновано кінетичну модель ультразвукового руйнування агрегатів клітин дріжджів.

Застосування ультразвуку для очищення стічної води у харчовій промисловості

Досліджено вплив ультразвуку на зменшення величини біологічного та хімічного
забруднення стічної води. Наші результати показують, що окиснення органічних
сполук, що виділяються в дисперсії під час обробки ультразвуком, відбувається за
реакцією першого порядку. Дисперсія мікроорганізмів – гетерогенна система, і її
окиснення відбувається за реакцією псевдодругого порядку, очевидно, тільки на
поверхні клітин. Запропоновано математичну модель, яка описує процес руйнування