Стимулятори ферментативної активності спиртових дріжджів

Authors: 

Л. Я. Паляниця, Н. О. Паньків, Р. Б. Косів, Н. І. Березовська, Т. В. Харандюк

Національний університет “Львівська політехніка”,
кафедра технології органічних продуктів;
Львівська комерційна академія

Досліджено вплив католіту, аноліту та нутрієнту Quickferm Nutri 1200 на
ферментативну активність спиртових дріжджів Deltafеrm AL-18. Показано, що католіт,
аноліт та нутрієнт підвищують біосинтетичну та ферментативну активність досліджу-
ваних дріжджів. Генерування дріжджів з додаванням електрохімічно активованої води
підвищує питому швидкість розмноження на 25–49%, що дозволяє скоротити тривалість
культивування на 6 год. Встановлено, що використання нутрієнта Quickferm Nutri 1200
збільшує питому швидкість розмноження на 16–25%, а біомасу дріжджів – на 31–34%. The influence of сatholyte, anolyte activated water and nutrient Quickferm Nutri 1200
on enzymatic activity of alcohol yeast was investigated. The results showed that сatholyte,
anolyte and nutrient promotes the biosynthetic and enzymatic activity of investigated yeast.
Cultivation of yeasts with addition of electrochemical activated water conduces to the increase
of relative growth rate on 25-49 that allows to shorten duration of cultivation on 6 hours. It is
established that the use of nutrient Quickferm Nutri 1200 increases relative growth rate on
16–25% and yeast biomass increases on 31–34%.

1. Ковальчук С. Дослідження впливу додаткових джерел живлення на зброджування
концентрованого сусла / Світлана Ковальчук, Олександр Лемак, Тетяна Мудрак, Петро Шиян //
Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у ХХІ столітті: програма і
матеріали 80 міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів, 10–11
квітня 2014 р. – К.: НУХТ, 2014. – Ч. 1. – С. 358–359. 2. Левандовський Л. В. Дослідження впливу
умов культивування дріжджів на результати спиртового зброджування сусла із зерна /
Л. В. Левандовський, А. П. Михайлів // Вісник аграрної науки. – 2010. – № 9. – С. 50–53. 3. Сучасні
способи активації процесів розмноження та ферментації пивоварних дріжджів [Електронний
ресурс]: / М. В. Карпутіна, З. М. Романова, В. М. Сидор. – К.: НУХТ, 2012. – 8 с. – Режим доступу:
http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/2564/1/Modern%20meth....
4. Перспективи використання молочної сироватки для інтенсифікації біотехнологічних процесів /
Л. В. Ткаченко, О. П. Вітряк // Международная научно-практическая интернет-конференция:
Научные исследования и их практическое применение. Современное состояние и пути развития,
3–15 жовт. 2013 р. – Режим доступа: http://www.sworld.com.ua/konfer32/645.pdf – 19.08.2015 р.
5. Неверова О. А. Исследование влияния сульфата железа на накопление биомассы хлебопекарными
дрожжами на стадии маточных культур / О. А. Неверова, А. В. Асташев, Н. И. Давыденко //
Ползуновский вестник. – 2011. – №3/2. – С. 150–154. 5. Способы получения активных рас дрожжей
с улучшенными технологическими свойствами для производства пива на высокопроизводительных
заводах и на минипредприятиях: научно-информационный материал / М. В. Бирюкова,
М. В. Гернет, Г. А. Ермолаева та ін. – М.: ГОУВПО “Московский государственный университет
пищевых производств”, 2010. – 13 с. 6. Техническая информация. Питательное вещество для
дрожжей – Регидрация. SIHA SpeedFerm. – Режим доступу: http://www.shop-vine.com/download/
products/SIHA%20SpeedFerm.pdf. 7. NUTRISTART. – Режим доступу: http://ispgroup.com.ua/wpcontent/
uploads/2014/07/NUTRISTART.pdf. 8. Kim, C. Roles of oxidation-reduction potential in
electrolyzed oxidizing and chemically modified water for the inactivation of food-related pathogens /
C. Kim, Y. C. Hung, R. E. Brackett // Journal of Food Protection. – 2000. – Vol. 63 (1). – P. 19–24.
9. Бахир В. М. Электрохимическая активация: ключ к экологически чистым технологиям
водоподготовки // Водоснабжение и канализация. – 2012. – № 1–2. – С. 89–101.