титан

CHROME PLATING OF PRESS TOOLING USED IN THE PRODUCTION OF NEW ELASTOMERIC MATERIALS

This research has produced multicomponent titanium-doped chromium coatings to strengthen the working surfaces of press tooling dies operated under aggressive conditions during the vulcanization of products from new elastomeric materials. The pressing was carried out on a hydraulic vulcanization press 100-400 2E.

Хімічне вилуговування за кімнатної температури сплавів al3ni та al3ti

Методом дугової плавки приготовлені Al3Ni та Al3Ti сплави і витримані у 5M NaOH для хімічного вилуговування за кімнатної температури. Встановлено, що у випадку Al3Ni сплаву збагачені алюмінієм фази реагують з розчином вилугування з утворенням нанопористого нікелю з діаметром пор у діапазоні ~10–20 нм. Доведено, що тільки фаза чистого алюмінію сплаву Al3Ti реагувала хімічно з утворенням густоскладчатої поверхні з розміром складки ~50–100 нм.

Приготування титану-магнітних концентратів для виробництва заліза, модификацій диоксиду титану і титану

Вивчено умови відновлення концентратів титану-магнетиту (основні компоненти Fe 52–54 % та TiO2 5–7 %) природним газом для одержання порошку заліза та титанової фракції. З використанням теорії гранулювання в барабанному апараті та додаванням 25 % соди отримані гранули з оптимальним діаметром, вологістю, міцністю та пористістю. Встановлено, що в діапазоні температур 1143-1198 К відбуваються реакції відновлення, якщо суміш водню та монооксиду вуглецю додається до природного газу у кількості 15 об %.

Eлектрохімічне оксидування титанового сплаву вт6 у розчинах оксалатної кислоти

Приведені результати дослідження впливу параметрів електролізу на процес оксидування титанового сплаву ВТ6 у розчинах оксалатної кислоти. Показано, що характер формувальних залежностей зразків сплаву залежить від величини використаної густини струму. За анодної густини струму вище 0,5 A∙дм–2 на поверхні сплаву утворюються інтерференційно-забарвлені оксидні плівки. Гранична товщина та колір оксидної плівки визначаються напругою формування і не залежать від інших параметрів електролізу.

Differences of the effect of thermal treatment in an oxygen-containing gas medium on properties of the surface layer Ti, Zr, Hf

The paper presents the characteristics of the surface layer of d-elements of the IV group (titanium, zirconium and hafnium) after thermal diffusion saturation from a controlled oxygen-containing gas medium. Saturation was carried out at = 750 °C for t = 5 hours at different pressures (P = 1.33∙10–1 Pa, = 1.33∙10–2 Pa, P = 1.33∙10–3 Pa). Experimentally revealed differences in the characteristics of the surface layer of titanium, zirconium and hafnium.