індивід

Права людини у контексті постмодерного правового світогляду

Природно-правові  концепції  характеризують  права  людини  як  вияв  цінностей
людського буття та прояв об’єктивних потреб. Однак не варто залишати поза увагою те, 
що  осмислення  генезису  й  сутності  прав  людини  домірно  оцінювалося  з  урахуванням
двох  антитетичних  позицій,  юснатуралізму  певним  антиподом  виступав  позити-вістський  підхід  щодо  розуміння  прав  людини.  За  умов  легістського  праворозуміння
концепти  держави  та  закону  домінують  над  концептом  прав  людини,  натомість  у

Філософсько-правова проблема смислозмістовного виміру девіантної свідомості

Розглянуто одну із основних проблем філософії права, а саме феномен девіантної свідомості, зокрема її смислозмістовну сутність. Увагу зосереджено на вирішенні фундаментальної проблеми суспільної науки: дослідженні смислу та змісту чинників, що мотивують людину до девіантної свідомості. Проаналізовано детермінанти, які впливають на формування девіантної свідомості та її проявів.
 

Генеза особистостості через призму філософсько-правових детермінант

У статті досліджено одну із основних проблем філософії права, а саме становлення особистості у контексті поєднання соціального та індивідуального в цій інституції. Акцентовано увагу на вирішенні фундаментальної проблеми суспільної науки: становлення особистості через призму філософсько-правових детермінант. Проведено кореляцію між індивідуальними та соціальними чинниками становлення особистості та формуванням людини як повноцінного члена суспільства.

Проблема буття людини: цивілізаційно-правовий підхід

У статті на основі цивілізаційного підходу ґрунтовно проаналізовано питання буття людини. Запропонований підхід вирішення проблеми цілісності буття людини дає можливість багатоплановості цього питання: питання смислу і цінності людського буття, унікальності людської природи та сутності внутрішнього світу та визначення в ньому. Визна¬чено суттєві аспекти цілісності особистості, здійснено аналіз та уточнено поняття цілісності буття людини у психолого-антропологічному та філософсько-правовому контекстах.