якість продукції

РИЗИКИ У ВИРОБНИЦТВІ АВТОДЕТАЛЕЙ ТА РОЗУМНА МЕТРОЛОГІЯ

У роботі на основі вивчення виробництва електричних кабелів для оснащення ними легкових автомобілів оцінено метрологічні ризики у зв’язку з наявною технологією. Запропоновано застосовувати декілька різних методів відбору проб для формування партій для дослідження. Оцінено їх можливості за вибраними критеріями. Показано переваги динамічного методу за можливостями оперативного проведення метрологічних заходів.

ГНОСЕОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ТЕХНІЧНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ПРОДУКЦІЇ

В  останні  часи  у  світі  все  більше  уваги  приділяється  одній  з  основних  складових конкурентоспроможності продукції – її якості. Це зумовлено тим, що, враховуючи глобалізацію та відкритість ринків, на світовий  ринок  потрапляє  все  більша  кількість  різноманітної  продукції  і  її  якість  виходить  на  перший  план.  До  цього також спонукає доступність її вибору і вимогливість споживачів.

Оцінювання ризиків процесів життєвого циклу продукції постачальників за результатами їх аудиту згідно зі стандартом VDA 6.3

Проаналізовано трактування терміна “ризик” та суміжних понять у різних нормативних документах, зокрема у галузевому стандарті німецьких автовиробників VDA 6.3 та у міжнародному термінологічному стандарті ISO. Виявлено часткову неузгодженість в їх тлумаченні. Показано, що вдосконалювати чинне нормативне забезпечення щодо аудиту процесів життєвого циклу продукції необхідно, на основі вимог ISO/IEC з врахуванням галузевої виробничої специфіки.

Аналіз методів і видів вимірювань у кваліметрії

Розглянуто й проаналізовано шляхи поєднання методології метрології та кваліметрії – наукової галузі, предметом вивчення якої є кількісне оцінювання якості продукції. З позиції сучасного розвитку світової метрології розглянуто види вимірюваних величин у кваліметрії та методи їх вимірювань.