конституціоналізм

Сучасні тенденції конституціоналізму у контексті глобалізації

Останнім часом у науковій спільноті обговорюється розвиток різноманітних концепцій конституціоналізму, таких як транснаціональний (глобальний), міжнародний (інтернаціональний), багаторівневий та інші, що передбачають створення та реалізацію стандартів, що призначені для вирішення глобальних проблем, до яких прийнято відносити запобігання війнам, розвиток та координація міжнародних відносин на мирній основі, ліквідація голоду та злиднів, раціональне використання природних ресурсів, запобігання тероризму та забезпечення безпеки тощо.

Роль та функіонування європейської комісії «за демократію через право» в умовах утвердження сучасного конституціоналізму в Україні

В статті досліджується питання ролі Венеціанської комісії в умовах утвердження сучасного конституціоналізму в Україні. Гарантією захисту конституціоналізму являє собою покликання діяльності Венеціанської комісії. Дія Європейської комісії «за демократію через право» базується на трьох основних принципах європейської конституційної спадщини: демократії, правах людини та верховенства права, які водночас становлять основу діяльності Ради Європи.

Проблема сутності народного суверенітету та його визначення в конституційному праві

Зясовано сутність народного суверенітету як правового феномену та запропоновано його авторське визначення для науки конституційного права. Доведено, що народний суверенітет є складним правовим поняттям, яке складається з двох взаємопов’язаних та взаємодоповнювальних елементів – суверенітет та народ, які формують цілісну правову категорію, яка одночасно є основоположним принципом сучасного конституціоналізму.

Коституція Української Народної Республіки 1918 року: теоретико-правова характеристика

У статті висвітлено питання комплексної характеристики Конституції
Української Народної Республіки 1918 року як нормативного акту та політичного
документу, її змісту та юридичних властивостей, а також місця та ролі в процесі
становлення і розвитку вітчизняного конституціоналізму

Громадянські права і свободи людини як основний критерій легітимності та конституційності державної влади

З’ясовано сутність та природу громадянських (особистих) прав, забезпечення яких є основним критерієм легітимності державної влади. Реалізація громадянських прав, на думку автора, тісно пов’язана з політичними правами громадян, закріпленими в конституції.