вейвлет-перетворення

Методи та алгоритми комплексування зображень і теплових сигналів

У даній роботі розглядаються можливі підходи до підвищення якості формування сигналів зображень як в світлий, так і в темний період доби, а також зменшення впливу шумів, завад та артефактів на характеристики сигналів зображень. Пропонується використання вейвлет області для аналізу теплових та сигналів зображень з подальшим їх можливим комплексуванням. Вказуються основні особливості формування таких сигналів.

СТЕНД КОНТРОЛЮ ТА ДІАГНОСТУВАННЯ СТАНУ ПРОМИСЛОВИХ ОБ’ЄКТІВ

Висвітлено розроблення, дослідження та впровадження алгоритмічного, апаратурного та програмного забезпечення пристроїв контролю та діагностування складних динамічних промислових об’єктів. У ході досліджень вибрано промисловий об’єкт, визначено його основні технічні характеристики, розглянуто його базові вузли, виявлено найвразливіші місця. Такими виявились нагрівачі зон нагрівання, що відповідає інфранизькочастотним процесам, та підшипники кочення редуктора подвоювача, що відповідає високочастотним процесам.

Дослідження методів знешумлення інтерферограми білого світла

Проаналізовано джерела спотворень інтерферограми білого світла. Обґрунтовано методику та досліджено ефективність знешумлення синтезованого сигналу інтерферограми з використанням цифрових фільтрів та вейвлет-перетворення. Результати апробовано на реальній інтерферометричній картині.

Segmentation of partially-blurred images using wavelet transform

Розроблено метод сегментування частково спотворених зображень із використан- ням вейвлет-перетворення, зокрема, койфлета порядку L=3, і ентропії як критерію сегментування. Застосовано метод k-середніх для сегментації зображення на основі розробленого критерію. Здійснено тестування методу, результати якого показали хороші показники сегментування, а саме: метод дає змогу досягти правильної сегментації більше ніж 82 % пікселів, а в багатьох окремих випадках більше ніж 90 %.