енергетична безпека

Роль НАТО у гарантуванні енергетичної безпеки за умов змін глобального енергетичного ландшафту (науково-дослідна стаття)

У статті визначено ключові проблеми на шляху гарантування  енергетичної безпеки та роль НАТО у їх вирішенні. Висвітлено позицію Альянсу в енергетичному питанні. Проаналізовано документи самітів НАТО в Бухаресті від 2008 р., Чикаго від 2012 р., та Стратегічну Концепцію НАТО від 2010 р.. З’ясовано, що Альянс розподілив свою роль у вирішенні енергетичних проблем на три сфери, як-от:підвищення рівня обізнаності; захист критичної енергетичної інфраструктури; поглиблення енергоефективності у військових. Досліджено роль Центрів передового досвіду, їх спеціалізацію, а також цілі.

Енергетична безпека ЄС та країн Балтії в умовах полігібресії зовнішньої політики Російської Федерації (науково-методична стаття)

У статті проаналізовано стан енергетичної безпеки країн Балтії (Литви, Латвії, Естонії) в умовах полігібресії Російської Федерації, котра діє мультифронтально проти них гібридними методами, головно енергетичним важелем впливу. Відзначено той факт, що країни регіону на сьогодні є енергетично залежними від РФ. Увагу акцентовано на протидії країн Балтійського регіону гібресії офіційної Москви в енергетичному секторі.

Загрози та виклики енергетичній безпеці Вишеградської четвірки в контексті реалізації газопроводу "Північний потік-2": детермінанти для України (науково-методична стаття)

      У статті проаналізовано стан енергетичної безпеки держав – учасниць Вишеградської групи в контексті реалізації газогону «Північний потік-2». Увагу акцентовано на позиціях держав Вишеградської четвірки щодо імплементації зазначеного газового проекту ініційованого з боку Російської Федерації. З’ясовано, що будівництво трубопроводу «Північний потік-2» становить загрозу енергетичній безпеці не лише Вишеградській групі держав, Україні, але й Європейському Союзу в цілому.

SWOT-аналіз енергетичної безпеки України

Розглянуто проблему реформування енергетичного сектору України, що викликана глобальними, регіональними та локальними тенденціями у енергетичній сфері та зміною політичних, економічних та безпекових пріоритетів України у контексті російсько-українського конфлікту.