органічні забруднення

КАВІТАЦІЙНЕ ОЧИЩЕННЯ СТІЧНИХ ВОД ЖИРКОМБІНАТУ ВІД ОРГАНІЧНИХ ЗАБРУДНЕНЬ У ПРИСУТНОСТІ ГАЗІВ РІЗНОЇ ПРИРОДИ

Олійно-жирова промисловість виробляє і переробляє рослинні жири та пов'язані з ними продукти. Стічні води цієї промисловості містять велику кількість забруднень різного характеру. Проте, основними забруднювальними компонентами цих стічних вод є органічні речовини, в основному жирового характеру. Існуючі методи очищення не здатні забезпечити достатнього ступеня очищення стічних вод, який б відповідав встановленим санітарним нормам.  Це створює значну екологічну проблему, оскільки викликає забруднення поверхневих вод органічними речовинами.

Використання кавітаційних технологій для очищення стічних вод пивоварні

Досліджено вплив ультразвукової кавітації в атмосфері кисню, азоту, суміші азоту та кисню у співвідношенні 1:1 на процес руйнування органічних забруднень стічних вод пивоварні. Встановлено, що найвищу ефективність проявляє барботування азоту в ультразвуковому полі на стоки пивоварної промисловості. Кавітаційний процес руйнування органічних сполук у стічних водах можна описати, застосувавши кінетичне рівняння першого порядку. Розраховано ефективні константи руйнування органічних забруднень у стічних водах пивоварні, що підтвердило ефективність подачі азоту в кавітаційну зону.