нанокомпозит

Застосування нанокомпозиту SD/MNP/PEI для сорбції важких металів

Отримано магнітний нанокомпозит на основі тирси, магнітних наночастинок і поліетиленіміну для вилучення іонів Pb(II), Cd(II) і Cu(II) з водного розчину. Адсорбція на нанокомпозиті показала максимальне вилучення 97% для Pb(II). Досліджено адсорбційну ємність у моделі псевдодругого порядку для Pb(II) і отримано значення 1,48 мг/г.

ТЕРМОМЕХАНІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ КОМПОЗИЦІЙ НА ОСНОВІ ПОЛІАМІДУ 6, ОДЕРЖАНИХ З РОЗЧИНУ

Проведено термомеханічні дослідження композицій поліаміду 6, модифікованого монтморилоніт-полівінілпіролідоновою сумішшю (МПС). Нанокомпозити поліаміду 6 одержані методом осадження з розчину. Досліджено вплив умов одержання нанокомпозитів на морфологічні особливості полімерних сумішей. Встановлення термомеханічних властивостей дає можливість визначити оптимальний вміст МПС в сумішах поліаміду 6. Наведено результати досліджень теплофізичних властивостей нанокомпозитів поліаміду 6, які характеризуються високим значенням показника теплостійкості за Віка.

ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ УМОВ ОДЕРЖАННЯ НАНОКОМПОЗИТІВ ПА6/ММТ НА ЇХ ТЕРМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ

В роботі досліджено вплив додаткового термічного і термомеханічного оброблення нанокомпозитів ПА6/ММТ, одержаних з форміатного розчину, на їх термостійкість та технологічні властивості. Термічним аналізом встановлено, що нагрівання нанокомпозиту до температури 250 °С та оброблення його на капілярному пластометрі ИИРТ за температури 230 °С підвищують ступінь кристалічності та термостійкість зразків.

Адсорбція йонів кадмію(ii) модіфікованим композитом з наночастинками нуль-валентного заліза (cns-nzvi): характеристика, кінетика адсорбції та ізотермічні дослідження

Досліджено ефективність поверхнево модифікованого композиту нанорозмірне нуль-валентне залізо/шкарлупа горіха кеш‘ю (CNS-nZVI) для вилучення йонів кадмію у водних розчинах. Встановлено, що CNS-nZVI у кількості 2 г/л є ефективним для видалення 98 % кадмію. Визначено, що адсорбційна здатність становила 35,58 мг/г. Показано, що ізотерма Фрейндліха (R2 = 0,9769) та дані про кінетику адсорбції псевдо-другого порядку добре узгоджуються. Цим підтверджено, що CNS-nZVI має високу ефективність видалення Cd(II) з водних розчинів.

ОДЕРЖАННЯ НАНОКОМПОЗИТІВ НА ОСНОВІ МОНТМОРИЛОНІТУ І ПОЛІАМІДУ В РОЗЧИНІ

Розроблено методику  одержання  нанокомпозитів  на  основі інтеркальованого  полі- вінілпіролідоном  монтморилоніту  та  поліаміду-6  осадженням  із  розчину  в  мурашиній  кис- лоті. Методами рентгенографічного, ІЧ-спектроскопічного і мікроскопічного аналізів досліджено структуру та підтверджено наявність фізичної взаємодії між компонентами нанокомпозитів. Наявність  полівінілпіролідону  у  структурі  одержаних  із  розчину  нанокомпозитів  під- тверджено ІЧ-спектроскопічним аналізом.

ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ СТРУКТУРОВАНИХ ПЛІВОК ПОЛІ(2-ЕТИЛ-2-ОКСАЗОЛІНУ) ТА НАНОКОМПОЗИТІВ НА ЇХ ОСНОВІ

Шляхом радикального структурування, ініційованого пероксидовмісними реакційноздатними кополімерами, отримано структуровані полімерні та нанокомпозитні плівки на основі полі(2-етил-2-оксазоліну) і модифікованих мінеральних наночастинок гідроксиапатиту та діоксиду силіцію. Досліджено вплив температури і додаткового зшиваючого агенту на особливості процесу отвердження. Отримані результати свідчать, що при підвищених температурах залежність гель-фракції від часу має екстремальний характер.

Роль полівінілпіролідону в утворенні нанокомпозиту на основі акомпатибільних полікапроаміду і поліпропілену

Досліджено взаємозв‘язок фізико-механічних та технологічних характеристик новостворених нанокомпозитів на основі суміші ПП/ПА-6 з модифікованим за допомогою ПВП монтморилонітом. Показано суттєвий вплив поліаміду, який модифікований інтеркальованим за допомогою ПВП монтморилонітом, на технологічні, фізико-механічні властивості та теплостійкість поліпропілену. Встановлено, що показник текучості розплаву одержаних композитів збільшується більше, ніж у 2 рази, у порівнянні з чистим ПП.

ДОСЛІДЖЕННЯ СТРУКТУРИ НАНОКОМПОЗИТІВ НА ОСНОВІ СУМІШЕЙ ПОЛІПРОПІЛЕНУ ТА МОДИФІКОВАНОГО ПОЛІАМІДУ СКАНУВАЛЬНОЮ ЕЛЕКТРОННОЮ МІКРОСКОПІЄЮ

Велику увагу як конструкційні матеріали викликають суміші на основі поліпропілену (ПП) та поліаміду (ПА), змішування яких дозволяє зменшити негативні характеристики вихідних полімерів. Неполярний ПП під час змішування з полярним високогідрофільним ПА суттєво знижує водопоглинання матеріалу. Внаслідок цього зменшується вплив вологи на механічні та термічні властивості композитів. З іншої сторони, змішування ПП з ПА дозволяє розширити температурний інтервал експлуатації матеріалу за від'ємних температур.

РОЗРОБЛЕННЯ МЕТОДУ ОДЕРЖАННЯ МОНТМОРИЛОНІТ- ПОЛІВІНІЛПІРОЛІДОНОВОГО МОДИФІКАТОРА ТЕРМОПЛАСТІВ

Створення полімерних нанокомпозитів на основі полімерів конструкційного призначення є актуальним на сьогоднішній день. Великий інтерес для одержання полімерних нанокомпозитів викликає монтморилоніт, як нанорозмірна гетерофаза.