honor of the nation

СОЦІАЛЬНО-ПОЛІТИЧНІ ПЕРЕДУМОВИ ДЛЯ ВИНИКНЕННЯ ГРОМАДСЬКИХ ОБ'ЄДНАНЬ В ЗАХІДНІЙ УКРАЇНІ

У другій половині XIX століття західноукраїнські землі, придатні для розвитку сільського господарства, не могли забезпечити своїх мешканців належним добробутом. Більше того, в регіоні часто панував голод, і злидні вирували. Особливо постраждали українці, які становили більшість сільського населення регіону. Урядова статистика того часу намагалася довести, що для західноукраїнських селян були створені всі умови для забезпечення їхнього добробуту. Здавалося б, українські селянські господарства, що мали у своєму розпорядженні більшість орних земель, могли процвітати.

Вплив преси другої половини хіх – першої третини хх століття на формування людини нової формації, національно свідомого громадянина

Розглянуто друковані видання фахово-господарських товариств, у центрі уваги яких були питання, що сприяли формуванню національної гідності, консолідації нації. Характерною ознакою публікацій на цю тему була апеляція до конкретної особи, а не до читацького загалу. Тобто тим самим редакція підносила роль особи, її індивідуальність, а не якийсь абстрактний, збірний колектив. Тому честь нації, її велич розглядалися в більшості публікацій як честь і гідність кожної людини.