ароматичний поліамід

Полімерні композиційні матеріали триботехнічного призначення з високим рівнем фізико-механічних та теплофізичних властивостей

Розроблені полімерні композиційні матеріали (ПКМ) триботехнічного призначення з високим рівнем фізико-механічних та теплофізичних властивостей на основі ароматичного поліаміду та силікагелю. Визначені закономірності, які описують вплив вмісту наповнювача у ПКМ на коефіцієнт тертя, температуру на поверхні тертя та інтенсивність лінійного зношування пари тертя ПКМ-сталь. Встановлено, що оптимальним вмістом силікагелю у полімерній матриці є 10 % мас. Проведені дослідження морфології сталевої поверхні тертя після фрикційної взаємодії з ПКМ на основі ароматичного поліаміду і силікагелю.

Aнтифрикційні полімерні композиційні матеріали на основі ароматичного поліаміду та технічного вуглецю

Отримано та досліджено полімерні композиційні матеріали (ПКМ) на основі ароматичних поліамідів та технічного вуглецю. Встановлено, що наповнювач покращує триботехнічні властивості ПКМ при фрикційній взаємодії із сталюю в режимі тертя без змащування. Визначено оптимальні концентрації технічного вуглецю у ПКМ та досліджено вплив різних його марок на триботехнічні властивості розроблених ПКМ.