criminalization

Злочини проти основ національної безпеки в контексті останніх змін і доповнень

Дано характеристику злочинів проти основ національної безпеки в контексті останніх змін і доповнень. Констатовано, що кримінальне право не є стабільним, оскільки ґрунтується на мінливих і плинних історичних умовах, які визначаються політичними, соціальними та економічними силами. З огляду на сучасні події, обумовлені  розпочатою війною проти нашої держави, до Розділу 1 «Злочини проти основ національної безпеки» КК України внесено низку змін і доповнень.

Несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах

Розглянуто кримінально-правовий аспект несанкціонованого поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення збройних сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану. Акцентовано, що з давніх часів людство потребує захисту  від небезпечних посягань.

Соціальна зумовленість доцільності криміналізації незаконного збагачення в Україні

Досліджено зв’язок соціальної зумовленості та процесу криміналізації діянь. Систематизовано основні складові, що визначають соціальну зумовленість кримі- нального закону. З’ясовано зміст соціальних, економічних, організаційний, державотворчих та євроінтеграційних факторів, що впливають на доцільність кримінальної відповідальності за незаконне збагачення в Україні. Наголошено на підвищеній суспільній небезпеці незаконного збагачення в сучасних умовах в Україні.

Legal mistakes in criminal legislation: problems of criminalization and decriminalization

The article is devoted to the investigation of the criminal law enforcement of the norms
on the legal error in the criminal legislation of Ukraine. The analysis of these norms was
carried out according to certain criteria and generalized conclusions were drawn. It is noted
that technical and legal law-making mistakes serve as a weighty argument in favor of the need
for substantial reform or modernization of criminal legislation, correction of mistakes made.
At the heart of these reforms must be a truly new, scientifically sound, which corresponds to