secession

ОСОБЛИВОСТІ СТИЛІСТИЧНОГО ВИРІШЕННЯ ВХІДНИХ ДЕРЕВ’ЯНИХ БРАМ У ЖИТЛОВИХ БУДИНКАХ КІН. XIX–ПОЧ. XX СТ. У ЛЬВОВІ

Розглянуто характерні особливості вирішення вхідних дерев’яних брам у житлових будинках, споруджених в період між кін. XIX–поч. XX ст. у Львові. Дослідження проводилось протягом 2018–2022 рр. та охоплювало двері у будинках, які розташовані на території історичного ареалу Львова. На прикладі 6 дверей проведений детальний композиційний аналіз та визначено характерні особливості їх стилістичного вирішення.

ТЕНДЕНЦІЇ ПРОЄКТУВАННЯ ТА ЗАБУДОВИ ЛЬВОВА У ХІХ ‒ НА ПОЧАТКУ ХХ ст.

У представленій статті висвітлено напрямки у проєктуванні житлових будинків Львова та етапи розвитку їх забудови протягом ХІХ–ХХ ст. Описано особливості й закономірності планувальних та об’ємно-просторових структур типових будинків, що формували міський простір до початку ХХ ст. Встановлено вплив існуючого історично-культурного осередку на сучасну архітектурно-будівельну практику.

ВПЛИВ ІВАНА ЛЕВИНСЬКОГО НА АРХІТЕКТУРУ СЕЦЕСІЙНОГО ЛЬВОВА

Виникнення комплексних проектно-будівельних виробництв стало наслідком розвитку галузі і спричинило великий попит на експертів у різних сферах цивільного будівництва. Одним із перших інженерів у Львові, що спробували всебічно підійти до надання архітектурно-будівельних послуг був Іван Левинський, який завдяки грамотно організованій командній роботі, отримав великий успіх і заслужив широке визнання.

РОЗВИТОК АРХІТЕКТУРНО-МІСТОБУДІВНОГО КОМПЛЕКСУ ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ПСИХІАТРИЧНОЇ ЛІКАРНІ

У статті досліджується архітектурно-містобудівний комплекс Львівської обласної клінічної психіатричної лікарні, що сформувався на зламі ХІХ - ХХ ст. у інноваційних європейських трендах облаштування психіатричних клінік. Досліджено етапи розвитку та виявлено цінність планувальної структури комплексу та окремих його споруд, створення яких повязано з іменами видатних тогочасних архітекторів.