криптографія

Явище maximal extractable value (mev) в мережах блокчейн та його вплив на блокчейн екосистему

З появою технології смарт контрактів в мережах блокчейн стала можливою реалізація складних протоколів децентралізованих фінансів, які з часом набули значної популярності та досягнули показника Total Value Locked (TVL) в більше ніж 150 мільярдів доларів США.

Метод синтезу s-блоків на основі матриць gf-перетворення

Криптографічні методи сьогодні є найважливішим інструментом для побудови систем захисту інформації. У той же час для вирішення проблеми шифрування великих обсягів інформації, в основному перевага віддається блоковим або потоковим симетричним шифрам через їх ефективність і доведену криптографічну стійкість, у тому числі проти атак перспективного квантового криптоаналізу.

Види загроз у кіберфізичних системах

Проаналізовано різновиди атак та властивості безпечності у кіберфізичних систе- мах. Для забезпечення збереження конфіденційності та захисту цілісності інформації розглянуто вимоги щодо криптографічних засобів захисту інформації у складі КФС.

Концепція застосування модифікованих блокових шифрів у телекомунікаційних середовищах кіберфізичних систем

За результатами аналізу особливостей функціонування та характеристик телеко- мунікаційних середовищ кіберфізичних систем запропоновано концепцію застосування модифікованих блокових шифрів разом із широковживаними методами захисту. Розглянуто особливості застосування нового способу шифрування на основі статичного та динамічного включення маскувальних символів. Показана можливість розширення функціональних можливостей компонентів безпеки кіберфізичних систем за викорис- тання модифікованих блокових шифрів.