меляса

БІОКОНВЕРСІЯ МЕЛЯСИ ДО ЕТАНОЛУ РЕАКТИВОВАНИМИ ДРІЖДЖАМИ

Досліджено процес ферментації бурякової меляси до етилового спирту з використанням сухих спиртових дріжджів Deltafеrm AL-18, реактивованих у суслі з різним вмістом сухих речовин. Показано, що бродильна активність цих дріжджів є вищою, ніж генеративна. Концентрація етилового спирту у бражці є максимальна за умови реактивації дріжджів у суслі (22 % СР). Густина дріжджів після бродіння пропорційно зменшується, якщо дріжджі реактивуються у суслі з вищою концентрацією.

Біосинтез та характеристики полігідроксіалканоатів. 1. Полігідроксибутирати культури azotobacter vinelandii n-15

Здійснено оптимізацію біосинтезу клітинних полімерів культури Azotobacter vinelandii N-15 з використанням меляси як джерела вуглецю. Найвищий вихід полімеру (25,8% від клітинної маси) був отриманий на поживному середовищі з концентрацією меляси 50 г/л. За допомогою тонкошарової хроматографії та ІЧ-спектроскопії отриманий продукт був ідентифікований як полігідроксибутират, його властивості були досліджені. Поверхневі властивості полімерної плівки охарактеризовано значенням крайового кута змочування.