термогравіметрія

Starch Type Effect on Organoleptic, Thermogravimetric and X-ray Diffraction Indices of Edible Films and Coatings

The edible films from potato starch, chemically modified food starch refined from high amylose corn, carbohydrate polymer from a waxy corn and a special high-temperature dextrin refined from tapioca starch were studied according to organoleptic characteristics. The greatest elongation (108 %) and strength (47.6 MPa) were found to be with a film based on potato starch. The modified starches such as dextrin and tapioca starch retain amorphous of film structure better than others.

Термічна стійкість та технологічні властивості полімервмісних мастильно-охолоджувальних рідин

The thermal resistance of coolant-lubricant liquid samples made on the basis of “Gala” washing liquid was studied with the help of the derivatrography method. The effect of polymer additives on their thermal resistance and penetrating and washing properties was determined. Методом дериватографії досліджено термічну стійкість зразків мастильно-охолоджу- вальних рідин, приготовлених на основі миючого засобу “Gala”. Виявлено вплив полімерних добавок МОР на їх термічну стійкість та проникаючі і миючі властивості.