Мікрокапсулювання ефірної олії екстракційно-коацерваційним методом

Authors: 
Сердюк В.О., Борова С.Г., Коваленко Т.П., Шевчук О.М., Токарев В.С.

Національний університет “Львівська політехніка”, кафедра органічної хімії 

The formation of polymer microcapsules containing encapsulated laurel essential oil on the basis of synthesized heterofunctional tetrapolymer as shell-building material using the developed “extraction-coacervation” method of encapsulation was performed. The effect of process parameters on the final size of microcapsules and efficiency of laurel essential oil encapsulation was determined. Одержано полімерні мікрокапсули на основі синтезованого гетерофункціонального тетраполімеру як оболонкотвірний матеріал, що містять інкапсульовану лаврову ефірну олію із застосуванням розробленого екстракційно-коацерваційного методу мікрокап- сулювання. Досліджено вплив параметрів процесу на кінцевий розмір мікрокапсул та ефективність інкапсулювання лаврової ефірної олії. 

1. De Roos K.B. Effect of texture and microstructure on flavor retention and release // Int. Dairy J. – 2003. – Vol. 13, Iss. 8. – P. 593–605. 2. Porzio M.A. Flavor delivery and product development // Food Technol. – 2007. – Vol. 61, No. 1. – P. 22–29. 3. Angelich A. Encapsulation technology // Manuf Confectioner. – 2005. – Vol. 85, No. 10. – P. 51–55. 4. Porzio M. Flavor Encapsulation: Spray Drying // Perfumer Flavorist. – 2007. – Vol. 32, No. 11. – P. 34–39. 5. Arshady R. Preparation of biodegradable microspheres and microcapsules: 2. Polylactides and related polyesters // J. Contr. Rel. – 1991. – Vol. 17, Iss. 1. – P. 1–21. 6. Walter F., Scholl I., Untersmayr E. Functionalisation of allergen-loaded microspheres with wheat germ agglutinin for targeting enterocytes // Biochem. Biophys. Res. Commun. – 2004. –  Vol. 315, Iss. 2. – P. 281–287. 7. Mallarde D., Boutignon F., Moine F.  PLGA-PEG microspheres of teverelix: influence of polymer type on microsphere characteristics and on teverelix in vitro release  //  Int. J. Pharm. – 2003. – Vol. 261, Iss. 1–2. – P. 69–80. 8. Nihant N., Grandfils C., Jerome R., Teyssie P. Microencapsulation by coacervation of poly(lactide-co-glycolide) IV. Effect of the processing parameters on coacervation and encapsulation // J. Contr. Rel. – 1995. – Vol. 35, Iss. 2–3. – P. 117–125. 9. Пат. 88858 України, МПК9 B01J 13/02, B01J 13/06, A61K 9/50, C08F 22/00. Спосіб мікрокапсулювання вуглеводнів / Сердюк В.О., Шевчук О.М., Токарєв В.С.; Національний університет “Львівська політехніка”. − № а200907310; заявл. 13.07.2009; опубл. 25.11.2009, Бюл. №22.