Псевдополіамінокислоти як стабілізатори висококонцентрованих емульсій лавандової олії

Received: April 03, 2017
Accepted: April 03, 2017
Authors: 
Псевдополіамінокислоти як стабілізатори висококонцентрованих емульсій лавандової олії

Національний університет “Львівська політехніка”,
кафедра органічної хімії

Отримано висококонцентровані стабільні в часті емульсії ефірного масла у воді з
використанням як стабілізаторів розгалужених гліцеролом псевдополіамінокислот
поліестерного типу. Такі емульсії стабільні в часі та не розшаровуються. Розгалужені
поліестери одержано в умовах реакції Стегліха при 15 °С. Використання розгалужених
поліестерів як стабілізаторів дає змогу підвищити температуру випаровування ефірних
масел з композиції на 100 °С порівняно з чистим ефірним маслом, що робить їх перспек-
тивними для застосування в парфумерній промисловості як закріплювачів запахів. Highly concentrated, stable in time emulsions of essential oils in water were obtained
using as stabilizer agents branched by glycerol pseudopolyaminoacids polyester type. These
emulsions are stable in time and do not stratified. Uses of branched polyesters as stabilizer
agents allows to increase the temperature of evaporation of essential oils from composition to
100 °C compared to pure oil. This fact makes them perspective to use in perfume industry as
fixing odors. Cross-linked pseudopolyaminoacids were synthesized by Steglich reaction at
15 °C, using N,N’-dicyclohexylcarbodiimide as carboxylic groups activator and
4-dimethylaminopyridine. Such cross-linked pseudopolyaminoacids are non-toxic and their
metabolites are also non-toxic and easily excreted.

1. Microencapsulation of essential oils with biodegradable polymeric carriers for cosmetic
applications, Isabel M. Martins et all. // Chemical engineering journal. – 2014. – No. 245. – P. 191–200.
2. Composition of essential oils from three Ocimum species obtained by steam and microwave distillation
and supercritical CO2 extraction, M.G.D.V. Silva, F.J.D.A. Matos et all // ARKIVOC. – 2004. – No. 6. –
P. 66–71.3. Preparation and characterization of microcapsules containing lemon oil, S.-J. Park,
Y.-S. Shin, J. R. Lee // Colloid interface sci. – 2001. – No. 241. – P. 502–508. 4. Microencapsulation of oils
using whey protein/gum arabic coacervates, F. Weinbreck, M. Minor et all. // J. Microencapsulation. –
2004. – No. 21. – P. 667–669. 5. Microencapsulation of thyme oil by coacervation, I. M. Martins,
S. N. Rodrigues et all. // J. Microencapsulation. – 2009. – No. 26. – P. 667–675.6. Antimicrobial activity of
commercial samples of thyme and marjoram oils, A. Sipailiene, P. R. Venskutonis et all. // J. Essent oil res. –
2006. – No. 18. – P. 698. 7. Encapsulation and release of menthol. Part 1: the influence of OSAn
modification of carriers on the encapsulation of L-menthol by spray drying, M.A.Mortenson et all. //
Flavour Frag J. – 2008. – No. 23. – P. 392–397. 8. Preliminary study of microencapsulation of essential
444
oils by complex coacervations, C. Arneodo, et all. // STP Pharma sci. – 1986. – No. 2. – P. 303–306.
9. Кополімеризація похідних α-амінокислот з діолами в присутності гліцерину, Р. С. Тарас,
М. І. Нагорняк, В. О. Ільчук, В. Я. Самарик, С. А. Воронов // Вісник Національного університету
“Львівська політехніка”, серія “Хімія, технологія речовин та їх застосування” – 2014. – No. 787. –
С. 409–413. 10. Синтез магнітокерованих перехресно-зшитих частинок поліестеру на основі
похідних глутамінової кислоти, двохатомних спиртів та гліцерину, Р. С. Тарас, В. Я. Самарик,
З. Я. Надашкевич, М. І. Нагорняк, // Вісник Національного університету “Львівська політехніка”,
серія “Хімія, технологія речовин та їх застосування” – 2015. – No. 812. – С. 460–464. 11. Synthesis
and colloidal properties of polyesters based on glutamic acids and glycols of different nature Sergiy
Varvarenko, Ihor Tarnavchyk, Andriy Voronov, Nataliia Fihurka, Iryna Dron, Nataliia Nosova, Roman
Taras, Volodymyr Samaryk, StanislavVoronov. // Chemistry and Chemical Technology. – 2013. – Vol.7,
N. 2. – P. 164–168.