facade

ФОРМОТВОРЧИЙ ПОТЕНЦІАЛ ФАСАДУ ТА ДАХУ ЯК ЗАСІБ ВІЗУАЛЬНО-ЕСТЕТИЧНОЇ ВИРАЗНОСТІЖИТЛОВИХ БУДИНКІВ

Більшість архітекторів недостатньо працюють із просторовою формою будівлі для створення цікавих, індивідуальних образів. Це зумовлено бюджетом, бажанням замовників використовувати ділянки із максимальною ефективністю, обмеженістю бюджету та іншими чинниками. Однак, приваблива архітектура може стати одним із головних нецінових чинників при купівлі або оренді об’єктів нерухомості. Відповідно для створення непотворних будівель та споруд варто більш активно та детально працювати над просторою формою будівлі, фасадом, силуетністю та структурою забудови.

ПРОБЛЕМАТИКА ФОРМОТВОРЕННЯ ТА ЕСТЕТИКИ ЛІТНІХ ПРИМІЩЕНЬ

Літні приміщення є важливим як функціональним, так і формотворчим елементом житлової архітектури. Зважаючи та культурні, архітектурно-планувальні та інші чинники, вони виконують невластиві їм функції. Щоб балкони та лоджії формували виразний естетичний образ будівлі, не змінювалися мешканцями в процесі використання та були багатофункціональними, необхідно застосовувати інші розпланувально-інженерні вирішення. У більшості збудованих будинків їх варто демонтувати та замінити в межах комплексної реконструкції житла XX ‒ початку XXI ст. після 2030 року.

Проблеми збереження та зміни зовнішнього вигляду багатоквартирної забудови рубежу ХІХ–ХХ століть Львова

У статті досліджено особливості змін фасадів багатоквартирних будівель кінця ХІХ – початку ХХ ст. протягом їх експлуатації. Розглянуто методи та напрями збереження, відновлення та зміни архітектурно-художнього образу будинків.