наземне лазерне сканування

Особливості інвентаризації зелених насаджень автоматизованими методами наземного лазерного сканування

Мета цієї роботи – дослідження процесу отримання необхідної інформації про метричні показники невеликих за площею масивів, лінійно розташованих та поодиноких зелених насаджень на переважно урбанізованих територіях та застосування результатів опрацювання даних при складанні топографічних та спеціальних карт з відповідних матеріалів сканування території. Методика. З цією метою дослідженню підлягають методи наземного лазерного сканування, динамічного лазерного сканування як джерело даних для подеревної зйомки території та як інформаційна база для наповнення відповідних кадастрів.

Критерії вибору типу тестових об’єктів для проведення калібрування наземних лазерних сканерів

Калібрування наземних лазерних сканерів дозволяє підвищити точність отриманих даних з ціллю дотримання нормативних вимог для проведення інженерно-геодезичних робіт. При калібруванні використовують два типи тестових об’єктів: точкові та площинні. Метою цієї роботи є оцінка, узагальнення та класифікація критеріїв вибору типу та підтипу тестових об’єктів для проведення калібрування (ТОК) наземних лазерних сканерів. Влаштування калібрувального полігону виконується з урахуванням мінімізації можливих похибок, можливості захоплення максимального поля зору і діапазону відстаней тощо.

Порівняння результатів трансформації 3D-сканів

Мета. Метою цього дослідження є практичне визначення достовірності одержаних результатів з використанням повністю автоматичного методу орієнтування сканів. Одержані результати визначають у двох різних програмних засобах. Одержані результати порівнюють з результатами орієнтування сканів методом суміщення спільних точок з використанням спеціальних марок – 3D-сфер. Методика. Запропоновано методику, яка ґрунтується на створенні декількох станцій сканування на короткій відстані та однієї на порівняно більшій відстані.

Аналіз методів створення фронтальних планів лазерним наземним скануванням та цифровим зніманням

Представлений аналіз сучасних технологій створення фронтальних планів архітектурних пам'яток з допомогою лазерного сканування і цифрової знімальної камери
.