нотаріальна дія

Виконання зобов’язання внесенням боргу на рахунок ескроу як альтернатива його внесенню на депозит нотаріуса за законодавством України

Анотація. У статті досліджено розширення сфери застосування договору рахунка ескроу в Україні. До статті 537 Цивільного кодексу України було внесено зміни, якими запроваджено можливість виконання зобов’язання боржником внесенням грошових коштів або цінних паперів на рахунок ескроу. Проаналізовано умови, встановлені законом, за яких відповідний механізм є доступним для застосування. На основі вивчення нормативно-правових актів Нацбанку, встановлено алгоритм дій у випадку його обрання, зокрема, порядок участі у ньому нотаріуса.

Консульські установи як учасники українського нотаріального процесу

Досліджено актуальні питання правового регулювання провадження нотаріальної діяльності органами квазінотаріату в Україні. Виконання нотаріальних дій консульськими установами України завжди сприяло захисту прав та законних інтересів фізичних та юридичних осіб України, які звертаються за вчиненням нотаріальних дій за межами держави. У статті розглянуто особливості провадження нотаріального процесу консульськими установами України.

Співвідношення понять “нотаріальна діяльність” та “реєстраційна діяльність нотаріуса”

Проаналізовано різні підходи до визначення понять “нотаріальна дія”, “нотаріальна діяльність”. Запропоновано власне визначення цих понять. Проведено розмежування понять “вчинення нотаріальної дії” та “реєстрація нотаріальної дії”. Визначено дії, які є нотаріальними діями, і дії, які не є нотаріальними діями, але є складовими нотаріальної діяльності. Запропоновано визначення поняття “реєстраційна діяльність нотаріуса”. Проаналізовано співвідношення різних видів реєстраційної діяльності та нотаріальної діяльності нотаріуса.