ISO 27001

Використання шаблонів CIS Бенчмарків для виконання вимог міжнародного стандарту ISO/IEC 27001 2022

Розглянуто проблему розвитку нових методів і векторів атак на критичну інфраструктуру і відповіді на загрози, які виникають через впровадження визнаних стандартів у галузі інформаційної безпеки, таких як ISO 27001. Проведено аналіз оновленої редакції міжнародного стандарту ISO/IEC 27001 2022 року і, зокрема, основних змін у контролях управління. Здійснено детальний аналіз нового контролю безпеки з Додатку А – A.8.9 – Управління налаштуваннями (Configuration management) і можливих способів його ефективного впровадження в організаціях.

Розроблення методу дослідження кіберзлочинів за типом вірусів-вимагачів з використанням моделей штучного інтелекту в системі менеджменту інформаційної безпеки критичної інфраструктури

У цій статті автори зосередили увагу на аналізі можливостей застосування моделей штучного інтелекту для ефективного виявлення та аналізу кіберзлочинів. Розроблено та описано комплексний метод із використанням алгоритмів штучного інтелекту, таких як Випадковий ліс та Ізоляційний ліс, для виявлення програм-вимагачів, які є однією з основних загроз для систем управління інформаційною безпекою (ISMS) у сфері критичної інфраструктури.

До питання підвищення рівня захищеності комп’ютерних мереж та систем

В даній статті обговорюються проблеми різних інструментів підвищення рівня захищеності комп’ютерних мереж та систем: систем виявлення втручань сканерів вразливостей, системи тестування на проникнення та системи журналізації подій. Тенденція на встановлення мінімального рівня захищеності ІТ-середовища фактично визначила необхідність комплексного підходу – використання широкого спектру програмних засобів для підвищення рівня захищеності комп’ютерних мереж та систем.