пшениця

Світові тенденції розвитку ринку пшениці і кукурудзи та визначення місця України в ньому

Досліджено світові тенденції виробництва та експорту пшениці й кукурудзи. Вивчено основні фактори, що вливають на врожайність агрокультур та проаналізовано показники, які характеризують світовий ринок зерна і впливають на величину зібраного урожаю. Серед них найбільш вагомими є: світове виробництво і експорт пшениці та кукурудзи, кількість посівних площ, врожайність з гектару. Вивчено інформацію про зміни цін на ф’ючерси на зернові культури, які формуються на провідних міжнародних товарних біржах.

ВПЛИВ УМОВ БІОКОНВЕРСІЇ ЗЕРНОВОЇ СИРОВИНИ НА СКЛАД ЛЕТКИХ РЕЧОВИН ДИСТИЛЯТІВ

Досліджено якісний і кількісний склад летких речовин дистилятів, одержаних біоконверсією пшениці та жита за умов використання різних комплексів ферментних препаратів. Показано, що вміст вищих спиртів у дистилятах з жита та пшениці зростає на 33 і 39% відповідно, для одержання яких використано додатково Laminex BG2 як джерело целюлази, а концентрація фурфуролу збільшується у 2,2-3,5 рази. Концентрація летких речовин у дистилятах свідчить, що грибна Protease GS106 є ефективнішою щодо біоконверсії обох зернових культур, ніж бактеріальна Neutrase 1,5MG.

Розроблення препаратів на основі гуматів та їх композицій з поверхнево-активними рамноліпідами для рослинництва

Отримано препарати на основі гумінових кислот, виділених з біогумусу, а також їх
композиції з біогенними рамноліпідними ПАР штаму Pseudomonas sp. PS-17. Показано,
що розроблені продукти при передпосівному обробітку насіння різних рослин (пшениці,
соняшника, сорго, гороху польового) сприяли значному підвищенню морфометричних
показників досліджуваних рослин. Результати роботи вказують на перспективність
використання створених препаратів на основі гумінових кислот та їх композицій з