ДОСЛІДЖЕННЯ БІОРІЗНОМАНІТТЯ У ЗБЕРЕЖЕННІ ВИРОБНИЧО-ЗБУТОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ РИНКУ МЕДУ В УКРАЇНІ В УМОВАХ ЗБУРЕНЬ

1
Національний університет “Львівська політехніка”, кафедра маркетингу і логістики
2
Національний університет “Львівська політехніка”

Викладено результати аналізу ринку меду в Україні та висвітлено внесок біорізноманіття у секторі бджолярства в контексті збереження виробничо-збутового потенціалу учасників ринку меду в Україні під час збурень. Проаналізовано стан та тенденції розвитку українського ринку меду, зокрема встановлено динаміку обсягів виробництва меду, особливості зовнішньоекономічної діяльності в секторі бджолярства, виявлено чинники впливу на розвиток ринку меду в умовах збурень. Виконано SWOT-аналіз українського ринку меду в умовах збурень та надано рекомендації щодо вдосконалення маркетингової діяльності суб’єктів господарювання українського ринку меду в умовах війни.

1. Данькевич В., Данькевич Ю., Пивовар П. (2018). Формування кон’юнктури на світовому ринку меду: сучасний стан та перспективи українських експортерів. Економіка сільського господарства та ресурсів: міжнар. наук. електр. журнал, 4 (2), 37–54. https://doi.org/10.51599/are (дата звернення 02 листопада 2022).

2. Вініченко С. А. (2021). Формування маркетингових стратегій розвитку підприємств на ринку продукції бджільництва: дис. .. д-ра екон. наук спец. 075. НУБіП, ХНУ: Хмельницький, 265 с. URL: https://nauka.khmnu.edu.ua/wp-content/uploads/11-20-21.pdf (дата звернення 02 листопада 2022).

3. Державна митна служба України (2022). URL: https://customs.gov.ua (дата звернення: 02.11.2022).

4. Державна служба статистики України. URL: http://ukrstat.gov.ua (дата звернення 02 листопада 2022).

5. Директива Ради № 2001/110/ЄС від 20 грудня 2001 року про мед (2001). Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/984_006-01#Text (дата звернення 2 листопада 2022).

6. Жак Н. (2017). Ринок меду на думку молодих споживачів. Handelwewnętrzny, 1(366), 424–438.

7. Зовнішня торгівля України із зазначенням основних країн-контрагентів. Державна фіскальна служба України. URL: http://sfs.gov.ua/ms/f3 (дата звернення 02 листопада 2022).

8. Карта Племінних пасік України 2020. КУРКУЛЬ. URL: https://kurkul.com/spetsproekty/980-kartapleminnih-pasik-ukrayini (дата звернення 2 листопада 2022).

9. Коваль С. Ю., Россоха В. В. (2022). Теоретичні підходи до визначення сутності управління системами контролю та якістю виробництва продукції бджільництва. Економічний вісник Донбасу, 1(67), 41–51.

10. Луців Н., Жолинська Г., Сеник Л. (2020). Ринок натурального меду. Товари і ринки, 4, 43–56. URL: http://tr.knute.edu.ua/files/2020/04/06.pdf

11. Мед із присмаком війни. Урядовий кур’єр. URL: https://ukurier.gov.ua/uk/articles/med-iz-prismakomvijni/ (дата звернення 2 листопада 2022).

12. Михайлова Л. І., Гриценко В. Л. (2018). Організаційно-економічні засади функціонування ринку продукції бджільництва. Економіка АПК, 8, 35–43.

13. Про затвердження вимог до меду (2019). Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 19 червня 2019, № 330. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0725-19 (дата звернення 2 листопада 2022).

14. Продати мед для підтримки експорту: як пасічники працюють в умовах війни. Економічна правда. URL: https://www.epravda.com.ua/publications/2022/09/1/690633/ (дата звернення: 2.11.2022).

15. Ринок меду в Україні: чого чекати та як заробити бджолярам. КУРКУЛЬ. URL: https://kurkul.com/ spetsproekty/1301-skilki-medu-vtratit-ukrayinu-cherez-viynu-ta-yak-bdjolyaram-shukati-dodatkove-djerelo-dohodu (дата звернення 02 листопада 2022).

16. Самчук Г. П. (2016). Стан та тенденції розвитку вітчизняного та світового ринків меду. Молодий вчений, 12.1(40), 958–961.

17. Старостіна А. О., Біловодська О. А., Шкіря А. (2021). Особливості бізнес-середовища виробника натурального меду на споживчому українському ринку. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія: Міжнародні відносини. Економіка. Країнознавство. Туризм, (14), 96–106. https://doi.org/10.26565/2310-9513-2021-14-10

18. Сумарний обсяг імпорту та експорту у розрізі товарних позицій за кодами УКТЗЕД. URL: http://sfs.gov.ua/ms/f11 ((дата звернення 02 листопада 2022).

19. У Мінекономіки поглиблюють взаємодію з агровиробниками з метою розвитку галузі бджільництва / Міністерство економіки України. URL: https://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=b3fd41ab-352b-408a9002-b... Bdzhilnitstva (дата звернення 02 листопада 2022).

20. Україна збільшила експорт меду на 13 % (2020). Бізнесцензор. URL: https://biz.censor.net.ua/ news/3177487/ukraina_uvelichila_eksport_meda_na_13 (дата звернення 02 листопада 2022).

21. Яценко О. М. (2017). Отримання конкурентної переваги за рахунок створення глобальних продуктів (на прикладі меду натурального). Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Міжнародні економічні відносини та світове господарство, 15 (2), 170–180.

22. FAOSTAT. STATISTICS (2022). URL: https://www.fao.org/statistics/en/ (дата звернення: 02.11.2022).

23. Soylu M., Silici S. (2018). Honey consumption preferences of university students. Journal of Human Sciences, 15, 1, 386–399. URL: https://doi.org/10.14687/jhs.v15i1.5255 (дата звернення 2 листопада 2022).