Ризики, що супроводжують господарську діяльність - сутність, класифікація і підходи до оцінювання

Authors: 

Тарас Бойко, Тетяна Рябкова

Національний університет “Львівська політехніка ”,
кафедра метрології, стандартизації та сертифікації

 

Проаналізовано суть терміну «ризик» та суміжних понять, запропоновано їх однозначне трактування для потреб віднесення суб’єктів господарювання до груп ризику, які враховуватимуть ймовірність виникнення негативних наслідків від здійснення господарської діяльності. Запропоновано класифікацію ризиків, які можуть супроводжувати господарську діяльність, з метою відповідної градації суб’єктів господарювання і продукції, що ними випускається, за рівнями ризику
Проанализирована суть термина «риск» и смежных понятий, предложены их однозначная трактовка для потребностей отнесения субъектов ведения хозяйства к группам риска, которые будут учитывать вероятность возникновения негативных последствий от осуществления хозяйственной деятельности. Предложена классификация рисков, которые могут сопровождать хозяйственную деятельность, с целью соответствующей градации субъектов ведения хозяйства и продукции, что ими выпускается, за уровнями риска
The content of the term “risk” and appropriate adjacent notions are analyzed, their unambiguous interpretation for the needs of reference the economy subjects to the risk groups which would include the probability of negative issues of economy activity is proposed.  The criteria of dividing and classifying economy-related risks for the gradation of economy subjects and manufactured production according to the risk levels are developed

 

1. Системи управління якістю. Вимоги (ISO 9001:2008, IDT): ДСТУ ISO 9001:2009. – [Чинний від 2009-09-01]. – К.: Держспожив¬стандарт України, 2009. – 34 с. – (Національний стандарт України)
2. Закон України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 5 квітня 2007 року № 877-V (Редакція станом на 05.01.2013).
3. Закон України «Про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності» від 01.12.2005 р., № 3164-IV.
4. Закон України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» від 2 грудня 2010 року № 2735-VI (Редакція станом на 02.12.2012).
5. Системи управління гігієною та безпекою праці. Вимоги (OHSAS 18001:2007, IDT): ДСТУ OHSAS 18001:2010 . – [Чинний від 2011-01-01]. – К.: Держспоживстандарт України, 2010. – 28 с. – (Національний стандарт України).
6. Настанови щодо здійснення аудитів систем управління якістю і (або) екологічного управління (ISO 19011:2002, IDT) ДСТУ ISO 19011:2003. – [Чинний від 2004-07-01]. – К.: Держспоживстандарт України, 2004. – 24 с. – (Національний стандарт України).
7. ISO 19011:2011 Guidelines for auditing Management System (Настанови з аудиту систем управління).
8. Системи керування безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга (ІSO 22000:2005, ІDT): ДСТУ ІSO 22000:2007. – [Чинний від 2007-08-01]. – К.: Держспоживстандарт України, 2007. – 39 с. – (Національний стандарт України).
9. Практическая реализация методологи ALARA на АЭС. Методическое пособие. – М.: «Росэнергоатом», 1999. – 189 с.
10. Рац М.В. Концепция обеспечения безопасности [Текст]: монография / М.В. Рац, Б.Г Слепцов, Г.Г. Копылов. – М.: «Касталь», 1995. – 84 с.
11. Александров Г. Устойчивость, безопасность, риск / Г. Александров, Г. Шахманский // Военные знания. – 1993. – № 11 – 12. – С. 8 – 11.
12. Елагин Ю.П. Понятие "безопасность" // Атомная энергия. – 1996. – Т. 80, вып. 6. – С. 415 – 420.
13. Ayyub, Bilal M. Risk Analysis in Engineering and Economics // Bilal M. Ayyub / - Chapman & Hall/CRC, 2003.579 p.
14. Быков A.A., Порфильев Б.Н. Об анализе риска, концепциях и классификации рисков // Проблемы анализа риска. 2006. — № 4. — С. 319-336.
15. Бойко Т.Г. Формування теоретичних та нормативно-технічних засад оцінювання якісного рівня продукції: автореф. дис. док-ра. техн. наук: 05.01.02 / Т.Г. Бойко; [Національний університет ”Львівська політехніка”]. – Львів, 2010. – 34 с.