The stimulating effect of metabolites of the Rhodococcus erythropolis strain Au-1 (cell- bound lipids, extracellular polymers) on the germination and morphometric characteristics of wheat seedlings was determined. It is shown that the studied metabolites had the greatest impact on the root weight of seedlings, which increased on 30–70 % as compared with control. Встановлено стимулювальну дію метаболітів штаму Rhodococcus erythropolis Au-1 (клітино-зв’язаних ліпідів, позаклітинних полімерів) на схожість і морфометричні показники проростків пшениці. Показано, що найбільший вплив ці метаболіти мали на кореневу масу проростків, pозростання на 30–70 % порівняно з контролем.
1. Franzetti A., Gandolfi I., Bestetti G., Smyth T.J.P., Banat I.M. Production and Applications of Trehalose Lipid Biosurfactants // European Journal of Lipid Science and Technology. – 2010. – Vol.6. – Р. 617–627. 2. Карпенко О.В., Пристай М.В., Гафійчук Г.В., Дацко Б.Й. Оптимізація біосинтезу сурфактантів і екзополімерів штамом Gordonia rubripertincta УКМ Ас-122 із використанням математичних методів // Біотехнологія. – 2011. – Т.4, №5. – С. 39–44. 3. Banat I.M, Franzetti A, Gandolfi I, Bestetti G, Martinotti MG, Fracchia L, Smyth TJ, Marchant R. Microbial biosurfactants: production, applications and future potential // Applied Microbiology and Biotechnology – 2010. – Vol.87. – P. 427 – 444. 4. Щеглова Н.С., Карпенко Е.В., Вильданова Р.И., Лисова Н.Е., Баранов В.И. Влияние биогенных поверхностно-активных веществ на рост бобовых растений // Матеріали междунар. конф. “Радостим”, – Краснодар. – 2010 – С. 47–48. 5.Чугункова Т. В., Коваленко О. Г. Вплив дріжджового манану на проростання насіння м’якої озимої пшениці // Вісн. Укр. тов-ва генетиків і селекціонерів. – 2009. – Т. 7, № 1. – С. 108–113. 6. Воцелко С. К., Литвинчук О.О., Данкевич Н.А., Патика В.П. ЕПАА – універсальний біологічний прилипач пестицидів і регуляторів росту рослин // Збірник матеріалів ІІ-го всеукраїнського з’їзду екологів. – 2010. 7. Підгорський В.С., Коваленко О.Г., Васильєв В.М., Ісакова О.В. Використання кормових та пекарських дріжджів для отримання біологічно активних гліканів // Біотехнологія. – 2010. – Т.3, № 6. – С. 49–58. 8. Донец А.Т., Кошелев В.В., Бехтерева М.Н. Качественное и количественное содержание липидов у бактерий // Микробиология. −1970. − Т.24. − №.2. − С. 300 − 304. 9. H. Ni, Q. Chen, H. Ruan Studies on optimization of nitrogen sources for astaxanthin production by Phaffia rhodozyma // Journal of Zhejiang University Science. – 2007. – Vol.8, №5. – P. 365 – 370. 10. Кучер Р. В., Лесик О. Ю, Карпенко О. В. Емульгування вуглеводнів – нова властивість культури дріжджів Phaffia rhodozyma // Доп. АН УРСР. Сер.Б. Геол., хім. та біол. науки. – 1990. – № 8. – C. 49–53. 11. Folch J., Lees M., Sloane Stanley G.H. A simple method for the isolation and purification of total lipids from animal tissues // J. of Biological Chemistry. – 1957.-№ 226.-Р. 497-509. 12. Williams A.G., Wimpenny Y.W. Exopolysaccharide production by Pseudomonas NCIB 11264 grown in bat culture // Journal of Biological Chemistry. – 1977. – Vol.102. – Р.12 – 21. 13. ДСТУ 4138-2002. Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості. Чинний від 2004-01-01. Київ. Держспоживстандарт України. – 2003. – 173 с.