Whisker

Вимірювальна система на основі сенсорів магнітного поля і температури з цифровим опрацюванням сигналів

У роботі наведено результати досліджень електрофізичних властивостей ниткоподібних кристалів Si1-xGex та показано можливість їх використання як чутливих елементів сенсорів магнітного поля і температури. Запропоновано шляхи покращення вихідних характеристик сенсорів, зокрема за рахунок використання вимірювальної системи з цифровим опрацюванням сигналів.

Сенсор деформації стійкий до дії протонного випромінювання

В даній роботі проаналізовано впплив протонного випромінюванні на ниткоподібні кристали Si1-xGex які використовуються в сенсорах механічних величин та зроблено висновки про стійкість таких сенсорів до дії протонного випромінювання. Також запропоновано інте­лектуаль­ну інтерфейсну плату для обробки сигналу від вимірювального перетворювача.

Вимірювальна система з віддаленим керуванням на основі сенсорів деформації

В даній роботі описано розроблену автоматизовану безпровідну систему для попереднього моніторингу напружено-деформаційного стану ділянок магістральних трубопроводів. Оскільки більша частина відмов магістральних трубопроводів припадає на області інтенсивних пластичних деформацій, то їхній контроль у віддалених районах викликає значне зацікавлення. Одним із варіантів вирішення даного завдання вимірювальна система на основі сенсорів деформації, в яких, чутливими елементами є ниткоподібні кристали кремнію.