інгібітори

Синергічний ефект BaCl2 на інгібування олією Mentha Spicata корозії міді в 1м нітратній кислоті: гравіметричне та раман-спектроскопічне дослідження

За допомогою методів втрати ваги та hаман-спектроскопії досліджено вплив суміші олії Mentha Spicata та суміші BaCl2 й олії Mentha Spicata на корозію міді в 1М HNO3. Дослідження показало, що олія Mentha Spicata ефективніше інгібує мідь у присутності BaCl2 порівнянj з самою олією. Ефективність інгібування збільшувалась із підвищенням концентрації добавок. З використанням самої лише олії Mentha Spicata dslpyfxtyj найвищу ефективність інгібування 56,12 %.

Хлориди амінооксиетилпіридинію як інгібітори кислотної корозії маловуглецевої сталі

Хлориди амінооксиетилпіридинію при корозії сталі Cт3пс в кислих хлоридних та сульфатних розчинах виявляють захисну дію до 98 %. Найбільш ефективною в інтервалі 293–333 К є сполука з гідразинокарбонільним та 2,3-диметил-фенільним фрагментами. Для цього інгібітора також характерний значний ефект післядії, що зумовлено хемосорбцією на поверхні сталі.

Біокорозія металевих конструкцій очисних споруд та її інгібування хлоридами піридинію

На металевих конструкціях очисних споруд (м. Чернігів, Україна) формується біоплівка, яка є корозійно небезпечною за чисельністю сульфатвідновлювальних бактерій (107 кл/см2). Показано, що хлориди піридинію за концентрації 0,5 г/л внаслідок впливу на сульфатредукуючу активність мікроорганізмів забезпечують до 98,7 % захисту сталі Ст3пс при корозії ініційованої культурою бактерій виділеною з біоплівки.