геодинамічні дослідження

Стан і перспективи розвитку геодинамічних досліджень в Карпатах

Узагальнено досвід геодинамічних досліджень в Карпатському регіоні. Наведено результати аналізу просторово-часових особливостей сучасних рухів земної кори, сейсмічного режиму і варіацій аномального магнітного поля. Визначено напрямки подальшого розвитку комплексних геодинамічних досліджень на Карпатському полігоні.

Деталізована геодинамічна модель розлому Пенола (Антарктичний півострів) на основі геодезичних вимірів та геолого-геофізичних даних

Наведена деталізована геодинамічна модель літосфери району української антарктичної станції “Академік Вернадський”, побудована на підставі опрацювання результатів GPS-спостережень та геолого-геофізичних даних, отриманих в рамках досліджень 8-ї і 10-ї українських антарктичних експедицій. Виділено локальні та регіональні геодинамічні компоненти впливу на тектоніку досліджуваної території.

Геодинаміка та сейсмічність Карпато-Динарід на основі опрацювань GPS-вимірів та палеомагнітних даних

На основі опрацювань GPS-вимірів та палеомагнітних даних створена попередня робоча модель тектонічної активності та виникнення сейсмічних напружень у Карпато-Динарському регіоні у зв’язку з ротаційними процесами. Запропоновано напрямки геодинамічних досліджень для прогнозування сейсмічної небезпеки.