загальний вміст електронів (TEC)

Порівняння виміряних величин загального вмісту електронів (ТЕС) з відповідними значеннями ТЕС отриманими за даними глобальних іоносферних карт (GIM)

Мета роботи полягає у визначенні та порівнянні різниць між виміряними величинами загального вмісту електронів (ТЕС) та відповідними значеннями ТЕС, отриманими за даними глобальних іоносферних карт (GIM) у різні періоди сонячної активності. Методика. У роботі використано дані загального вмісту електронів (ТЕС) та дані глобальних іоносферних карт (GIM) для станції SULP, а також для кращої наочності взято дані із сайта Ionolab, де по суті використано вузлові значення TEC із тих самих глобальних іоносферних карт (GIM).

Дослідження кореляційних зв’язків параметрів іоносфери із сонячною та магнітною активностями

Іоносфера Землі є середовищем, що формується під впливом геліогеофізичних чинників, тому під час її моніторингу необхідно зважати та враховувати вплив сонячної і геомагнітної активності. Параметри іоносфери можна визначити різними методами, зокрема і за кодовими і фазовими GNSS-спостереженнями. Тому встановлення зв’язків між визначеними параметрами іоносфери та показниками сонячної і магнітної активності становить значний інтерес в області сонячно-земних зв’язків та прогнозуванні “космічної погоди”.