фізико-механічні властивості

Полімерні композиційні матеріали триботехнічного призначення з високим рівнем фізико-механічних та теплофізичних властивостей

Розроблені полімерні композиційні матеріали (ПКМ) триботехнічного призначення з високим рівнем фізико-механічних та теплофізичних властивостей на основі ароматичного поліаміду та силікагелю. Визначені закономірності, які описують вплив вмісту наповнювача у ПКМ на коефіцієнт тертя, температуру на поверхні тертя та інтенсивність лінійного зношування пари тертя ПКМ-сталь. Встановлено, що оптимальним вмістом силікагелю у полімерній матриці є 10 % мас. Проведені дослідження морфології сталевої поверхні тертя після фрикційної взаємодії з ПКМ на основі ароматичного поліаміду і силікагелю.

Епоксидні композити з натуральним наповнювачем карбонатом кальцію. 2. Одержання епоксидних композитів у присутності монометакрилової похідної епоксидної смоли epidian-6

На основі епоксидної смоли Epidian-6 і метакрилової кислоти синтезована монометакрилова похідна епоксидної смоли Epidian-6, яка містить вільну епоксидну та метакрилову групу (ММАПЕС). Підтверджено структуру ММАПЕС з використанням ІЧ-спектроскопії. Встановлена термічна стабільність ММАПЕС. Вивчено структурування ненаповнених та наповнених СаСО3 епокси-олігомерних сумішей в присутності ММАПЕС. З використанням ІЧ-спектроскопії встановлено хімізм формування сумішей на основі Epidian-5, олігоестеракрилату ТГМ-3, ММАПЕС і поліетиленполіаміну.

ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ СТРУКТУРОВАНИХ ПЛІВОК ПОЛІ(2-ЕТИЛ-2-ОКСАЗОЛІНУ) ТА НАНОКОМПОЗИТІВ НА ЇХ ОСНОВІ

Шляхом радикального структурування, ініційованого пероксидовмісними реакційноздатними кополімерами, отримано структуровані полімерні та нанокомпозитні плівки на основі полі(2-етил-2-оксазоліну) і модифікованих мінеральних наночастинок гідроксиапатиту та діоксиду силіцію. Досліджено вплив температури і додаткового зшиваючого агенту на особливості процесу отвердження. Отримані результати свідчать, що при підвищених температурах залежність гель-фракції від часу має екстремальний характер.

РОЗРОБЛЕННЯ МЕТОДУ ОДЕРЖАННЯ МОНТМОРИЛОНІТ- ПОЛІВІНІЛПІРОЛІДОНОВОГО МОДИФІКАТОРА ТЕРМОПЛАСТІВ

Створення полімерних нанокомпозитів на основі полімерів конструкційного призначення є актуальним на сьогоднішній день. Великий інтерес для одержання полімерних нанокомпозитів викликає монтморилоніт, як нанорозмірна гетерофаза.