мутність

Синтез та характеристика гідрофілізованих полівініліденфлуоридних мембран для очищення питної води: експериментальні дослідження та моделювання

Проведено гідрофілізацію полівініліденфлуоридних мембран (ПВДФ) внаслідок змішування з полівініловим спиртом (ПВС), і подальшим зшиванням із глутаральдегідом. Синтезовані мембрани досліджені в процесах очищення поверхневих вод. Для вивчення поверхневої і поперечної морфології та міжмолекулярних взаємодій проведені дослідження мембран з використанням скануючої електронної мікроскопії та спектроскопії Фур‘є. Вивчено вплив параметрів, а саме: тиску, часу та концентрації зшиваючого агента на ефективність процесу.

Порівняння moringa oleifera та citrus paradisi, як дезінфікуючих та коагулюючих речовин для оброблення води

Досліджено коагулюючі та дезинфікуючі властивості Moringa oleifera (Моринга масляниста) та Citrus paradisi (грейпфрут) на зразках, отриманих з пакетованої води, води із свердловин, річкової та колодязної води. Показано, що Moringa oleifera адекватно функціонує після 2 годин відстоювання сильно мутної річкової води, і є більш ефективним у поєднанні з Citrus paradisi. Встановлено ефективність такої комбінації для очищення річкової води. Число загальної кількості Coliform та Escherichia coli (коліморфних бактерій та кишкової палички) знижується зі збільшенням часу оброблення.