wine

Determination of the acidity of wine materials in the conditions of craft production. Review

The influence of various factors on the content of organic acids in the raw materials of the wine industry is considered. The express methods of acidity determination in winemaking, in particular potentiometric, titrimetric and combined approaches available for small producers, are analysed. The advantages and limitations of each of the methods, as well as the prospects for the use of natural indicators are considered.

СУЧАСНИЙ ПОГЛЯД НА ТЕХНОХІМІЧНИЙ КОНТРОЛЬ ПРОДУКЦІЇ ВИНОРОБСТВА

Технологія вина відкрита дуже давно, коли людина ще не мала виноградників, а збирала ягоди в лісі і стала заготовляти їх про запас. У почавлених ягодах під дією дикої мікрофлори сік бродив, утворюючи примітивне вино. Вино - не що інше, як виноградний сік, консервований природним шляхом за допомогою винних дріжджів. Завданням виноробів є постійне удосконалення вміння дегустації, залучення до оцінки вин комп'ютерної техніки та інших наук, які допомагали б об'єктивно оцінити якість вина.