вітроенергетика

Сучасні стратегії керування вітроелектростанціями: технології, виклики та перспективи

У цій статті досліджено еволюцію стратегій керування вітроелектростанціями (ВЕС), починаючи з простих стратегій, спрямованих на оптимізацію роботи окремих вітрових турбін, до розробки складніших систем, що керують ВЕС як єдиними цілісними об'єктами. Окрема увага приділяється ключовим вимогам до систем керування ВЕС та аналізу структури ВЕС у контексті їх інтеграції в загальну енергосистему. Вивчено основні цілі систем керування ВЕС, проведено детальний огляд та аналіз стратегій керування, над якими активно ведуться наукові дослідження.

Синтез та аналіз системи енергоформуючого керування вітросонячною енергоустановкою з гібридною системою накопиченя енергії

Однією з основних задач сьогодення є розвиток альтернативної енергетики. Попри значну кількість переваг такі джерела енергії, як сонце та вітер, не є постійними, а оскільки ці джерела природно працюють у «протифазі», то їх доцільно використовувати разом. Також зважаючи на їх непостійність, зазвичай з ними використовують різні накопичувальні системи, зокрема гібридні системи накопичення, такі як поєднання акумуляторної батареї та суперконденсатора, що мають кращі експлуатаційні характеристики.