maceration

Valorization of spent coffee grounds as a source of polyphenolic antioxidants

This study analyzes the polyphenolic composition and antioxidant activity of spent coffee ground (SCG) extracts obtained by ultrasonic extraction and maceration. It was found that SCG contains significant amounts of phenolic compounds and flavonoids. Ultrasonic extraction proved to be more effective. The results confirm the potential of SCG as a natural source of antioxidants for the food, pharmaceutical, and cosmetic industries. Moreover, the use of ultrasound significantly reduced the extraction time and increased the yield of bioactive compounds.

ПЕРЕВАГА МЕТОДУ ЕКСТРАКЦІЇ З ПОСТІЙНИМ РУХОМ ЕКСТРАГЕНТА НА ПРИКЛАДІ ОДЕРЖАННЯ ЕКСТРАКТУ КОРЕНЯ ПЕЛАРГОНІЇ ОЧИТКОВОЇ (PELARGONIUM SIDOIDES)

У статті показано, актуальність виготовлення лікарських засобів з вмістом екстракту коренів пеларгонії очиткової Pelargoniumsidoides для профілактики та лікування захворювань дихальної системи. Наводяться результати дослідження процесу екстракції кореня пеларгонії очиткової (Pelargoniumsidoides) двома способами: традиційним метод екстракції – мацерація при використані екстрактор-мацератора та в прес-екстракторі методом динамічної екстракції, що супроводжується постійним обертанням екстрактора та періодичною циркуляцією.