архітектурно-планувальна структура

ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ТА НАПРЯМКИ РЕНОВАЦІЇ СІЛЬСЬКИХ ПОСЕЛЕНЬ УКРАЇНИ

У представленій статті висвітлено  основні напрямки розвитку українських сільських поселень протягом ХХ ст.,  культурно-побутову інфраструктуру та архітектурно-планувальні вирішення поселень. Висвітлено проблеми напрямки їх вирішення у сучасному розвитку сільських населених пунктів України.  

РОЛЬ ТА ЗНАЧЕННЯ САКРАЛЬНОЇ СПОРУДИ В ПРОЦЕСІ ЕВОЛЮЦІЇ АРХІТЕКТУРНО-ПЛАНУВАЛЬНОЇ СТРУКТУРИ МІСТЕЧОК ГАЛИЧИНИ, ЗАКЛАДЕНИХ У ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ XVI–XVII СТ. (НА ПРИКЛАДІ ТВОРЧОЇ СПАДЩИНИ ВАСИЛЯ НАГІРНОГО)

Розглянуто еволюційні етапи архітектурно-планувальної структури містечок Галичини, закладених у другій половині XVI–XVII ст. від часу закладення до сьогодні. Власне даний період характеризується закладенням великої кількості міських поселень, понад 200. Ці містечка є прикладами реалізації ренесансних містобудівних ідей, що формувались і розвивались в певних політичних та соціально-економічних умовах. Типове місто, яке було одночасовим закладенням, – це регулярна забудова навколо ринку з прямокутно-сітчастою структурою.