вібрація

Вібро- ударо- та шумозахисні пристрої з ДГК для колісних машин

В статті досліджуються вібро- та шумозахисні пристрої для колісних машин із застосуванням динамічних гасників коливань (ДГК). Наведені алгоритми моделювання їх динамічних характеристик на основі адаптивних розрахункових схем. Розглядається підвіска з нелінійними характеристиками з ДГК та шумопоглинаюча перегородка, яка за рахунок введення шаруватої композитної тонкостінної конструкції з проміжним демпфуючим прошарком з підвищеними демпфуючими властивостями та системою ДГК, що забезпечує  краще вібро- та шумопоглинання у транспортних засобах.

Дослідження ергономічних особливостей рухомого складу маршрутних транспортних засобів з урахуванням функціонального стану пасажира

В статті наведено аналіз стану питання щодо якості транспортного обслуговування пасажирів. Проведені дослідження ергономічних особливостей рухомого складу на маршрутах громадського транспорту м. Львова та їх вплив на функціональний стан пасажира. Проведено порівняльний аналіз різних типів рухомого складу за такими показниками, як наповненість салону, рівень шуму, вібрації та прискорення. На основі отриманих результатів побудовані математичні залежності зміни функціонального стану пасажира залежно від ергономічних особливостей рухомого складу.