поліфеноли

Valorization of spent coffee grounds as a source of polyphenolic antioxidants

This study analyzes the polyphenolic composition and antioxidant activity of spent coffee ground (SCG) extracts obtained by ultrasonic extraction and maceration. It was found that SCG contains significant amounts of phenolic compounds and flavonoids. Ultrasonic extraction proved to be more effective. The results confirm the potential of SCG as a natural source of antioxidants for the food, pharmaceutical, and cosmetic industries. Moreover, the use of ultrasound significantly reduced the extraction time and increased the yield of bioactive compounds.

Використання методології поверхні відгуку як новітнього підходу до оптимізації вмісту фенолів та антиоксидантної активності плодів фінікової пальми

За допомогою факторного плану Бокса-Бенкена досліджено вплив трьох незалежних змінних – часу, температури та співвідношення розчинник-тверда речовина на очисну активність фенолів, флавоноїдів і 2,2-дифеніл-1-пірилгідразилу (DPPH) та зниження антиоксидантної активності йону міді (CUPRAC) метанольних екстрактів фінікових плодів. Аналіз поверхні відгуку показав, що оптимальні параметри ультразвукової екстракції, які максимізували відповіді, становили 30 хв, 298 K і 74,4 мл/г.