ацетат целюлози

Целюлозні ацетатні порожнисті волокнисті мембрани з волокон стебла банана, покриті тіо2, для розкладу відпрацьованих текстильних барвників

Одержано целюлозні ацетатні порожнисті волокнисті мембрани з волокон стебла банана, покриті TiO2 (ЦАПВМ). Їх придатність як альтернативного матеріалу для розкладу відпрацьованого текстильного барвника доведено визначеними механічними властивостями, результатами аналізу FTIR, SEM, величинами термічного опору, продуктивності та ефективності розкладання. Ацетат целюлози (АЦ) синтезували з волокон стебла банана стадією набухання, реакцією ацетилювання та реакцією гідролізу. ЦА модифікували з використанням TiO2 різних концентрацій.

Антибактеріальні ацетатцелюлозні мікроволокна, що містять похідні комплекси піридину

Синтезовано галідні комплекси піридину (L1) та 2,4-диметилпіридину (L2) типу [ML2X2]. За допомогою Фур’є-спектроскопії та 1Н ЯМР визначено їх характеристику. Ацетатцелюлозні волокна, що містять синтезовані комплекси, були електроспіновані та досліджені з використанням Фур’є-спектроскопії, а їх морфологію визначено за допомогою FE-SEM. Досліджено антибактеріальну активність комплексів та волокон.