pH value

Untraditional raw materials for the production of alcohol

The physicochemical characteristics of wheat and rye bread samples are presented. It was found that wheat bread contains 8.8% more fermentable dry matter than rye bread. It is shown that alcohol wort obtained from bakery waste using amylolytic enzymes can serve as an alternative raw material for alcohol production. The effectiveness of using wort from wheat bread waste is proven due to the increase in dry matter content after saccharification of the wort by 10,5 % and changes in pH, compared to the rye sample.

ДОСЛІДЖЕННЯ ОСОБЛИВОСТЕЙ ГЕЛЕУТВОРЕННЯ ТА ВЛАСТИВОСТЕЙ ГІДРОГЕЛІВ ПРИ СТРУКТУРУВАННІ ФОРПОЛІМЕРІВ АКРИЛАМІДУ

Наведено  результати  досліджень  утворення  полімерної  матриці  гідрогелю  унаслідок структурування  поліакриламіду  його  реакційноздатним  полімерним  похідним –  полі-N- (гідроксиметил)акриламідом, визначено  зони  оптимальних  умов  синтезу  та  отримано  харак- теристики  гідрогелю  залежно  від  рН-середовища,  концентрації  форполімерів,  співвідно- шення між форполімерами та тривалості синтезу.