antioxidant properties

Antioxidant properties of coffee bean extracts.

The antioxidant properties (AP) of 5% aqueous extracts of roasted coffee and its spent grounds were investigated. The antioxidant activity (AA) of these extracts acting on rat liver hepatocytes in vitro was determined using two markers of oxidative stress (OS): the levels of thiobarbituric acid reactive substances and carbonyl groups in proteins. It was demonstrated that all examined extracts exhibited AA, characterized by a reduction in non-enzymatic OS markers.

АНТИОКСИДАНТНИЙ ВПЛИВ ГУМІНОВИХ КИСЛОТ НА ГЕПАТОЦИТИ ЩУРА

Отримано гумінові кислоти з різних природних джерел (з біогумусу, з чорнозему Тернопільської області, з торфів районів Великого Любіня,  Дрогобича та Республіки Білорусь). Методами титриметричного аналізу визначено кількісний склад функціональних груп отриманих гумінових кислот, які мають кислі властивості. За даними термогравіметричного аналізу розраховано значення коефіцієнтів, що показують співвідношення їх аліфатичної частини до циклічної.