сімейні спори

Сімейна медіація як модус вирішення спорів у сімейних правовідносинах

У статті проаналізовано місце інституту сімейної медіації у врегулюванні сімейних правовідносин загалом, і сімейних спорів зокрема, обґрунтовано значення та ефективність запровадження цього інституту у правову систему України як альтернативи суду. З’ясовано, що сімейна медіація – це процес вирішення сімейних спорів мирним способом (шляхом порозуміння), в якому незалежна сторона (медіатор) сприяє налагоджує комунікацію між суб’єктами спору та допомагає прийняти зважені рішення, що задовольняє інтереси кожної сторони.

Участь адвоката у справах щодо визначення місця проживання дітей та участі батьків у їх вихованні

У статті висвітлені особливості участі адвоката у справах щодо визначення місця проживання дітей, справах про участь у вихованні та порядку спілкування батьків з дітьми.

Автором проаналізовані основні положення сімейного законодавства та норми цивільного процесуального права, що регулюють питання визначення місця проживання та виховання дітей. Особлива увага у статті присвячена аналізу правових позицій Верховного Суду України та рішень Європейського Суду з прав людини з цієї проблематики.