rye

Liquefaction of rye mash using SHEARZYME 500L enzyme preparation

The regularities of rye wort liquefaction using the Shearzyme 500L enzyme preparation have been studied. It was established that regardless of the rye grinding degree at the stage of thermo-fermentative processing using Amylex 4T simultaneously with Shearzyme 500L, the content of high molecular dextrins and sugars in the wort decreases, and the content of low molecular dextrins increases. Shearzyme 500L also increases the content of dissolved substances in the wort and decreases the wort's kinematic viscosity.

ВПЛИВ УМОВ БІОКОНВЕРСІЇ ЗЕРНОВОЇ СИРОВИНИ НА СКЛАД ЛЕТКИХ РЕЧОВИН ДИСТИЛЯТІВ

Досліджено якісний і кількісний склад летких речовин дистилятів, одержаних біоконверсією пшениці та жита за умов використання різних комплексів ферментних препаратів. Показано, що вміст вищих спиртів у дистилятах з жита та пшениці зростає на 33 і 39% відповідно, для одержання яких використано додатково Laminex BG2 як джерело целюлази, а концентрація фурфуролу збільшується у 2,2-3,5 рази. Концентрація летких речовин у дистилятах свідчить, що грибна Protease GS106 є ефективнішою щодо біоконверсії обох зернових культур, ніж бактеріальна Neutrase 1,5MG.