бастіон

ВИЗНАЧЕННЯ АРХІТЕКТУРНИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ ТА СТАНУ ЗБЕРЕЖЕННЯ КОМПЛЕКСУ КРУГЛОЇ ВЕЖІ ІЗ БАРБАКАНОМ ТА БАСТІОНОМ МЕДЖИБІЗЬКОЇ ФОРТЕЦІ

На підставі наявних матеріалів археологічних досліджень, архітектурних обстежень та документів щодо проведення протиаварійних та реставраційних робіт розглядаються проблеми, пов’язані із атрибуцією, дослідженням, збереженням та відновленням пам’яток історії та архітектури, які неодноразово перебудовувалися на основі Круглої Вежі із Бастіоном та Барбаканом Меджибізької фортеці. Визначаються конструктивні особливості та стан збереження споруд.

ДО ПИТАННЯ ГРАФІЧНОЇ РЕКОНСТРУКЦІЇ ДЕРЕВ’ЯНИХ ЕЛЕМЕНТІВ ОБОРОННИХ ВАЛІВ ХVІ–ХVІІ СТ.

Охарактеризовано відмінності у вирішенні дерев’яних конструкцій валів до і під час періоду поширення артилерії; виділено проблеми інтерпретації інформації з писемних джерел про існування валів та їхніх супутніх дерев’яних елементів у ХVІ–ХVІІ ст.; наведено згадки про дерев’яні елементи бастіонних фортифікацій у писемних джерелах; проаналізовано іконографічні джерела та трактати з фортифікації ХVІ–ХVІІ ст. на предмет визначення принципів використання дерев’яних елементів для зовнішнього опорядження валів.